Президентът Румен Радев проведе работна среща днес на "Дондуков" 2 с посланика на САЩ в България Ерик Рубин. Срещата се е състояла по инициатива на държавния глава.

Това съобщиха от прессекретариата на президентството в кратък текст, разпространен до медиите. В него са очертани само няколко теми на проведения разговор, без да се съобщават подробности. 

"Бяха разгледани теми в рамките на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и въпроси на глобалната и регионална сигурност, двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката и науката, процесът на модернизация на Българската армия", посочват от "Дондуков" 2.

Вероятно във формулировката "процесът на модернизация на Българската армия" е била включена и темата с решението на правителството, подкрепено от Народното събрание, да елиминира голяма част от собствените си критерии за избор на нов тип боен самолет за ВВС и да пристъпи към преговори с американското правителство. Както е известно, държавата иска да закупи щатския F-16 и отклони всички останали оферти, в т. ч. за шведския "Грипен". Радев реагира остро срещу това, като обвини правителството в лобизъм, а процедурата определи като опорочена.

Ден по-рано в интервю за бТВ Рубин заяви, че това не е търговска сделка, а стратегичeско решение за модернизиране на българската армия. Той отрече САЩ да са оказвали натиск върху България, която нарече суверенна държава и партньор. "Другите конкурентни изтребители в някои случаи дори нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго оборудване от САЩ на търговска база. В крайна сметка тези разходи може би ще бъдат по-високи от цената на F-16", заяви дипломатът.

Паралелно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов провежда свои срещи в Щатите, става ясно от прессъобщение от партийния пресцентър.

Цветанов e разговарял със заместник -помощник държавния секретар на САЩ за Югоизточна Европа Матю Бойс. Двамата се видяха в София през декември м .г., малко преди кабинетът да реши, че иска да преговаря с Вашингтон за изтребителите.

Цветанов и Бойс са обсъдили "двустранното сътрудничество - средата за сигурност в региона, евроатлантическите перспективи пред някои от балканските държави, както и възможностите за разширяване на сътрудничеството в политико-военната област".

"Именно в този аспект американската страна изрази удовлетворение от наскорошното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на българското правителство за започване на преговори с американската държава за закупуване на изтребителите F-16. От американска страна беше препотвърдена високата оценка за българския парламент, изразил подкрепа към Министерския съвет на Република България и Работната група по избора на изтребител, препоръчала започването на преговори за закупуване на F-16 за нуждите българските ВВС. България би закупила най-висок клас самолет, гарантиращ геополитическата стратегическа визия на страната през следващите десетилетия", посочват от пресцентъра на ГЕРБ