ГЕРБ обвини БСП, че в качеството си на опозиция прави "провокации" и не иска "провеждане на честни избори". Заключението изрече председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, а поводът са критиките на левицата към промените в Избория кодекс и факта, че действащата ЦИК е с изтичащ мандат, но се очертана пак тя да организира изборите напролет. По-рано днес от левицата обявиха, че ще внесат в парламента решение за старт на нов избор.

Нещо повече - ГЕРБ продължават да настояват, че са "за" машинното гласуване, чиято задължителност, съществуваща в момента по закон, самите те отменят с проекта си за промени в Изборния кодекс. 

Казусът с ЦИК

От думите на Кирилов се разбра, че наистина е вероятно настоящият състав на ЦИК да организира евровота, а вероятно и местните избори. Управляващите обаче не повдигали въпроса за изтичащия мандат, за да не бъдат обвинени, че в своя полза сменят изборната администрация. Време да се организира избор на нови изборни надзорници имало, но в "един нов състав няма да имаме натрупания опит".

"Би трябвало да делегираме правомощия на сегашната ЦИК и да разчитаме, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на работата на тази ЦИК, искаме и да увеличим квотата си в ЦИК, но заради политическата целесъобразност не сме поставили въпроса", обяви Кирилов, но все пак си остави вратичка, че може и да се стигне до смяна - зависи от дебатите. 

Данаил Кирилов припомни още, че дори формално мандатът на даден орган да е изтекъл, има множество решение на Конституционния съд по различни поводи, които ясно казват, че съответният държавен орган има пълни правомощия да върши работата си до избора на нов състав на въпросния орган. Това важи и за ЦИК. От ГЕРБ не пропуснаха да припомнят, че в момента изборната комисия не е назначавана по тяхно време. 

"И ние желаем, и ние мечтаем..."

"И ние желаем, и ние мечтаем" - така Данаил Кирилов обобщи вижданията на ГЕРБ за машинното гласуване. И отново отрече, че управляващите искат ограничаването му.

В момента по закон осигуряването на машини за гласуване във всички избирателни секции е задължително. И е такова от президенския вот през 2016 г., когато бе последната възможност по закон тази опция да е ограничена само в определен от ЦИК брой секции. Последните парламентарни избори се проведоха без мащинен вот и ЦИК бе осъдена няколко пъти заради това (в качествтото й на орган, който отговаря за организацията на изборния процес)

С оправдание, открито в доклад на същата ЦИК и с аргументи, че няма техническа възможност за осигуряване на машини (отново) от ГЕРБ внесоха поправка в закона, с която се отменя задължителността на осигуряване на машинния вот и ограничаването им в поне 1500 секции на територията на страната (при приблизително 12 000).

Кирилов и днес обяви как проблемът е и технически, а и според експертите, след които бе цитиран проф. Михаил Константинов, машиният вот не бил гаранция срещу манипулации на изборния резултат. Не стана ясно защо при положение, че осигуряването на машини е задължително по закон от 2016 г. през 2019 г. институциите отново говорят за липса на техническо решение, възможност за доставка на устройства, липса на софтуер и прочие.

Въпреки че с текущите промени в Изборния кодекс, които предстои да бъдат гласувани окончателно, ГЕРБ искат отлагане и на темата "електронен вот", Кирилов обяви как партията му е "за" този вид избори, които ще са в полза и на българите в чужбина. 

БСП не разбират какво четат

От ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на БСП, че се върви съч "тоталитарна държава" заради ремонт на текстове в Изборния кодекс, засягащи начина на взимане на решения в избирателните комисии и начина на обжалване на тези решения. Според левицата от ГЕРБ с предложение решения да се взимат и с обикновено мнозинство, а не както е сега с мнозинство от 2/3 е опит да се ограничи влиянието на представителите на опозицията във въпросните изборни комисии. 

Всъщност предложението на ГЕРБ, внесено от депутатката Анна Александрова, но припознати лично от Кирилов, който поискал тя да ги внесе, предлага нещо различно. А именно да се разреши въпроса със случаите, в които заради липса на мнозинство от 2/3 ЦИК или по-малките комисии не могат да вземат решение. А липсата на взето решение блокира и възможността за обжалването му по съдебен път. 

Тома Биков от ГЕРБ обобщи, че с поведението си БСП "тренирали" за следизборния си конгрес, когато Корнелия Нинова трябвало да обясни на своята партия защото отново е загубила изборите.