Германското федерално правителство е обещало на НАТО да завиши разходите си за отбрана. До 2024 г. те трябва да са 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Така Берлин реагира и на критиката на американския президент Доналд Тръмп, че Германия, както и други членки на НАТО, не влагат достатъчно средства за отбрана, което е в тежест на САЩ. На тази тема посвещават своя публикация в “Шпигел” Маркус Бекер и Матиас Гебауер.

Въпреки драстичното намаление на приходите от данъци германското федерално правителство обеща значително да завиши разходите за отбрана. Във вторник германският посланик към алианса предаде на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг документ, в който германското правителство се задължава до 2024 г. да завиши разходите за отбрана на 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

“Това завишаване ще продължи и след 2024 г.”, се посочва в документа.

Германия е последната членка на НАТО, подала въпросния документ, озаглавен “Strategic Level Report”. Годишните отчети трябва да докажат, че е налице сериозен стремеж към увеличаване на разходите за отбрана. Зад това стоят настойчивите заплахи на американския президент Доналд Тръмп, отправени към съюзниците, които според него не заделят  достатъчно средства за армиите си.

В тристраничния документ Германия не упоменава цифри, нито какви ще са стъпките година по година, които биха онагледили как ще се постигне целта до 2024 г. за отбрана да се заделят 1,5 на сто от БВП. На практика от сегашните 43,2 милиарда евро бюджетът за отбрана трябва да се завиши на над 60 милиарда евро.

Големи обещания въпреки спада на приходите от данъци

Че това ще се удаде, е повече от съмнително след предупрежденията, отправени от финасовия министър Олаф Шолц – постъпленията от данъци намаляват, налице са болезнени дупки в бюджета. Шолц оповести, че в държавния бюджет за 2019 и 2020 г. е предвидено увеличение на бюджета за отбрана, но за следващите години въпросът е отворен.

Въпреки това федералното правителство се реши на големи обещания спрямо НАТО. До единодушие се стигна след продължително и трудно съгласуване между министерствата на финансите, отбраната и външните работи, както и с канцлерството.

В документа, предаден на НАТО, Берлин посочва, че алиансът не бива да изпада в заблуждение от новините за спад на приходите от данъци. И през минали години първо е имало свиване на разходите за отбрана, но винаги са били правени значителни корекции по завишаването им.

Действително отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен през 2017 г. получи за ресора си четири милиарда повече от предварително планираното, а през 2018 г. дори 6 милиарда плюс. Със задоволство министърката непрестанно подчертава пред НАТО, че от 2014 г. Германия значително завишава разходите си за отбрана. Ако в края на 2024 г. Берлин действително постигне целта от 1,5 на сто, то това би било завишение на разходите за отбрана с цели 80% в сравнение с 2014 г., подчертава Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен демонстрира съюзническа вярност

Въпреки всичко ангажиментът на Берлин изненадва, тъй като през изминалите месеци сред управляващата широка коалиция имаше голямо напражение по разпределянето на бюджета. Социалдемкратите настояват за осъществяване на социални проекти, като въвеждане на минимална пенсия. Десницата ХДС/ХСС държи на завишаване на бюджета за отбрана. Тази дискусия ще продължи да се обостря.

Още във вторник по време на посещения в прибалтийските държави Фон дер Лайен увери, че Германия е решена да постигне целта от 1,5 на сто от БВП за отбрана до 2024 г. Тя обаче подчерта, че в рамките на алианса не ставало въпрос единствено за цифри при бюджета за отбрана, а за боеспособността на армиите на отделните държави членки.

“Може да се изразходват много средства за собствените армии, а същевременно да не се прави нищо за НАТО”, каза Фон дер Лайен по време на посещението си в столицата на Естония. Така тя индиректно напомни за многото ангажименти, които Германия е поела в рамките на НАТО.

Министърката посети и германския военен контингент в Литва и това се прие като демонстрация на съюзническа вярност. В момента Бундесверът (германската войска – б. р.) е главнокомандващ мисията на НАТО “Острието на копието”. В Литва са разположени стотици войници, за да укрепят тила на прибалтийските държави от гледна точка на руската заплаха.

Често Германия е във фокуса на президента на САЩ Тръмп, който непрестанно вини Берлин, че има огромни дългове към НАТО заради ниските разходи за отбрана. Германското правителство контрира с аргумента, че поради промененото положение относно сигурността при източния фланг на алианса през изминалите години бюджетът за германската войска значително е бил завишен.