Нюйоркска премиера на последния филм на Лиъм Нийсън бе отменена посред скандал с негов расистки коментар пред „Индипендънт“, че искал да убие някой чернокож, когато разбрал, че негова близка била изнасилена. Премиерната прожекция на „Студено отмъщение“ (Cold Pursuit) бе свалена два часа преди събитието, предава Би Би Си.

Нийсън отрече обвиненията, че е расист, но откровенията му получиха широк отзвук. Случаят е станал преди 40 години, не се посочва дали пострадалата жена е част от семейството му, или е приятелка. Актьорът разбрал за това, когато се върнал от пътуване в чужбина.

„Тя се справи с цялата ситуация с изнасилването по най-невероятния начин – казва Нийсън в интервюто. – Но незабавната ми реакция беше… Попитах дали тя разпознава човека? Не. Какъв цвят е? Тя каза, че е чернокож. Обикалях квартала с бухалка, надявайки се, че някой ще ме приближи и – срамувам се да кажа това – но в продължение на седмица се надявах „някое черно копеле“ да излезе от пъб и да се заяде за нещо. За да мога да го убия.“

Когато казал „черно копеле“ пред репортера на „Индипендънт“, актьорът направил въздушни кавички.

След изказването му последва вълна от възмутени реакции, на които Нийсън отговори, че „иска да започне по-широк дебат за расизма“. Пред „Добро утро, Америка“ британският актьор каза:

„Не съм расист. В тази страна всички се преструваме на политически коректни… и в моята също. Но понякога е достатъчно само да одраскаш повърхността, за да видиш под нея расизъм и нетърпимост.“

Когато научил за престъплението преди години, имал „първичното желание да нападне някого“. Актьорът не крие, че умишлено се разхождал в черните квартали на града с идеята да упражни физическо насилие. След вълната от коментари обаче Нийсън отбелязва, че би постъпил по същия начин, ако насилникът е бил с бял цвят на кожата.

Пред „Добро утро, Америка“ актьорът споделя, че потърсил помощ, за да се отърси от гнева си. Признал за намеренията си пред свещеник, тичал по два часа на ден и разговарял с приятели. Когато се опомнил, бил „шокиран“ от това, което се е канел да направи.

„Опитвах да покажа чест и да застана зад близката си приятелка по този ужасяващ средновековен начин. За щастие, не се стигна до насилие, слава богу“, твърди той.

В един от последните си филми – „Вдовици“ на Стив Маккуийн, Лиъм Нийсън е криминален гений и съпруг на Виола Дейвис. Първите кадри от филма, показващи семейството в леглото, получиха адмирации от критиката за прогресивното изобразяване на брак от смесен тип.

"Площад Славейков"