Дошъл съм тук, не за да играя само до осминафинал или четвъртфинал, а да спечеля турнира, заяви 12-ият в световната ранглиста Стефанос Циципас, най-коментираният млад тенисист в света още от края на миналия сезон.

20-годишният гърк елиминира шампиона на “Аустрелиън оупън” Роджър Федерер, а след това достигна и до полуфинал срещу Рафаел Надал. Още през миналата година започна да показва огромния си потенциал.

“Първо искам да благодаря на организаторите, че ме поканиха, както и за топлото отношение и отлична организация тук, започна Циципас на първата си пресконференция в зала “Арена Армеец”. - Това е второто ми идване в България. Преди две години имаше много сняг и беше по-студено, радвам се, че сега времето е по-приятно. Всичко наистина е на високо ниво - физиотерапевтите, храната, кортът в голямата зала… Близо е и до Гърция, предполагам, че ще дойдат мои сънародници да ме подкрепят.”

Журналист припомни участието на Циципас през 2017 г. - загуба още в първия кръг на квалификациите от сърбина Милян Зекич с 4:6, 3:6. Какво се промени оттогава?

“Какво се промени? Много неща, но най-вече едно. Човек се учи от загубите и аз направих именно това. Не помня какво конкретно от тази, но със сигурност е имало нещо. Загубите ме научиха да се трудя повече, да работя здраво и да подобрявам конкретни елементи от играта си.”

По-малко от две години по-късно Циципас елиминира своя кумир - Роджър Федерер.

“Главата ми щеше да експлодира след победната точка. Този човек е моят идол, аз играех срещу него и дори го победих. Което е чудесно. Следващият път ще е различно, той ще е подготвен за играта ми и ще трябва да положа още повече усилия, но това е пътят. Човек и от победите може да научи много”, отговори Стефанос.

Последва обаче тежка загуба от Надал, на свой ред паднал с 0:3 от Новак Джокович на финала. Колко далеч е от тях двамата?

“Ами аз тренирам упорито, за да ги достигна, да започна да ги побеждавам и задмина в бъдеще. Да, бях съкрушен след загубата от Надал, защото той спечели прекалено лесно срещу мен. А играх на 100 процента в турнира. Такива загуби обаче ме мотивират да продължа.”

Циципас призна, че още не е напълно възстановен от “Аустрелиън оупън” - той имаше само седмица за почивка и пренастройка. Това е една от причините да подхожда с по-малки очаквания към себе си - така му е по-лесно да влезе в надпреварата и без напрежение. Въпреки че е наясно - и на софийския турнир всички ще очакват от него само да побеждава. Но независимо от всичко идва с идята да играе в неделя, а не да си тръгне по-рано.

Стефанос е известен с фотографското си хоби - публикува в социалните мрежи интересни снимки от местата, които посещава. В София обаче е дошъл без фотоапарата си, тъй като има проблеми със сензор. Така евентуално ще разчита само на телефона.

“Наистина ще бъде хубаво да спечеля този турнир, защото е великолепен”, завърши младият гърк, първият мач на когото ще е в четвъртък след 20 часа - срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

В първия мач от късната програма тази вечер четвъртфиналистът от Мелбърн - испанецът Роберто Баутиста Агут, обърна Матю Ебдън (Австралия) с 3:6, 6:3, 6:2.

Първият победител на "София оупън" имаше трудности в първия сет, но след това се справи с Ебдън, елиминирал в първия кръг Адриан Андреев.