В момента САЩ нямат планове да разполагат в Европа сега или след 2 август ракети, забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Андреа Томпсън – зам. държавен секретар за оръжейния контрол и въпросите на международната сигурност. Тя участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

„Работихме ръка за ръка с нашите партньори и съюзници за следващите стъпки. Отбелязахме също така пред нашите колеги, че винаги сме изпълнявали задълженията си по договора от 1987 г. Докато Русия ги нарушава от повече от 6 години насам. Засега нямаме планове да го направим“, каза тя.

Само преди двадесетина дни, пак в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел, Андреа Томпсън намекна, че такива ракети могат да бъдат разположени.

На 2 февруари САЩ дадоха на Русия предизвестие за напускането на договора. Периодът ще трае шест месеца – до 2 август. Вашингтон прибягна до тази стъпка, след като изтече даденият на Москва ултиматум да се върне към спазването на задълженията си по договор.

САЩ и съюзниците им от НАТО обвиняват Русия, че е разработила и разположила в нарушение на договора ракета 9M729 със среден обсег.

Всички отбранителни системи, които САЩ имат в момента, са в съответствие с това споразумение, каза още Андреа Томпсън. А мерките, които Русия е предприела, за да докаже, че нейната система не нарушава договора, са били всичко друго, но не и прозрачни.

Андреа Томпсън бе попитана и дали решението на САЩ е свързано с ядрената мощ на Китай.

„Договорът за ракетите е с Русия“, отговори зам. държавният секретар.

И допълни, че вече две американски администрации – тези на Барак Обама и на Доналд Тръмп, се опитват да спасят договора, като убедят Кремъл да го спазва.

Освен това Русия има време до 2 август, т.е. цели шест месеца, за да започне отново да го спазва. Тогава САЩ няма да излязат от него.

Китай обаче разполага със системи, които не изпълняват договора от 1987 г., призна Томпсън. За това предстоят бъдещи дискусии.