"Демократична България" призова българската държава да подкрепи румънката Лаура Кьовеши за поста Европейски главен прокурор. В декларация от формацията изтъкват, че Кьовеши е с дълъг опит и с безспорни успехи в разследването на измами с еврофондове. Според "Демократична България" е важно поста да бъде зает именно от представител на Източна Европа.

Ето какво се казва в декларацията:

"Общата Европейска прокуратура по РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2017/1939 на Съвета е една от най-важните стъпки към Единна Европа и налагане на общ стандарт за правосъдие и преследване на корупцията и измамите с Европейски фондове.

Новият Европейски главен прокурор ще има широки преки правомощия за преследване на корупцията, измамите с Еврофондове и трансграничните измами с ДДС.

Стартът на Европейската прокуратура е ключова крачка към постигане на основната заявена цел на “Демократична България” в политиката по кохезия и управление на Европейските фондове – парите на европейския данъкоплатец да се изразходват в полза на гражданите и бизнеса, а не на корумпирани политически кръгове.

Европейската солидарност е за честните хора, а не за крадците.

Номинацията на дългогодишния Главен прокурор и ръководител на Националната антикорупционна прокуратура (DNA) на Румъния, г-жа Лаура Кьовеши, за Европейски главен прокурор е добра новина за всеки, който иска европейската солидарност да води до изравняване на стандарта на живот в Източна и Западна Европа, а не до необясним стандарт за малцина близки до властта.

Изборът на Европейски главен прокурор е особено важен и за България – защото ние сме най-бедни в ЕС, с най-голяма нужда от подкрепа, но и с най-тежки проблеми с корупцията.

Именно поради това за България е от ключово значение да има външен надзор върху дейностите на родната прокуратурата, защото за 10 години сме получили над 35 милиарда лева от ЕС и при фрапиращите данни за злоупотреба с европейските финансови средства няма нито един осъден из редиците на упражняващите властта у нас.

Без да изразяваме съмнения в качествата на одобрените кандидати от Франция и Германия, сме убедени, че изборът на Европейски главен прокурор от Източна Европа, и то личност с дълъг опит и безспорни успехи в разследването именно на измами с Европейски фондове, е вярното решение за ЕС. Важно е държавите от Централна и Източна Европа да докажат своята ангажираност с  интереса на собствените си народи, като подкрепят такъв кандидат.

По тази причина призоваваме МС да вземе ясно и категорично решение – българските представители в Съвет “Правосъдие и Вътрешни работи” еднозначно да подкрепят г-жа Лаура Кьовеши за поста Европейски главен прокурор и да се разграничат от опитите на корумпираното социалистическо правителство в Букурещ да провали кандидатурата й.

Призоваваме и всички български членове на Европейския парламент да гласуват за избора на г-жа Кьовеши за Европейски главен прокурор."