Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер не спира да се бори срещу независимата съдебна власт. Тъкмо когато Румъния е ротационен председател на ЕС, той продължава опитите си да дискредитира най-изявените защитници на правовата държава.

Този път Тоадер обяви, че ще използва всички средства, за да осуети назначаването на своята сънародничка Лаура Кьовеши за главен прокурор на бъдещата европейска прокуратура. Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция бе издигната от 12-членна независима експертна комисия като основен кандидат за поста главен прокурор в бъдещата европейска прокуратура.

В писмо до председателя на Европарламента Антонио Таяни и до ротационния председател на Съвета по вътрешни работи и правосъдие на ЕС Тудорел Тоадор експертната комисия съобщава, че след проверката на всичките 24 кандидати за поста Лаура Кьовеши е излязла на челно място сред по-тесния кръг от най-обещаващите кандидати за поста. На второ място е французинът Жан-Франсоа Бонер, а на трето - германецът Андрес Ритер. Сега Европейският парламент и Европейският съвет трябва да решат кой да поеме поста главен прокурор на бъдещата европейска прокуратура.

Европейската прокуратура

Новата институция трябва да започне работа до края на 2020 година и да разследва случаи на корупция, пране на пари и измами с пари от европейските структурни фондове. През 2017 година общо 16 страни членки на ЕС, сред които и Румъния, се споразумяха за създаването на европейска прокуратура в рамките на т.нар. засилено сътрудничество. По-късно към него се присъединиха и други европейски страни, така че в него сега участват 22 от общо 28 страни членки на ЕС. Според някои преценки европейският бюджет понася по няколко милиарда загуби годишно само от измами с ДДС и злоупотреби с пари от структурните фондове.

Досега само националните прокуратури можеха да разследват тези случаи. Нито Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), нито Агенцията за юридическо сътрудничество бяха упълномощени да водят разследвания в отделните страни членки. Със създаването на европейска прокуратура това ще се промени. Тя ще работи в тясно взаимодействие със съответните национални служби, както и с ОЛАФ, Евроюст и Европол.

Особеният случай "Румъния"

Фактът, че международната експертна комисия смята Лаура Кьовеши за най-подходящата кандидатка за поста на европейски главен прокурор, говори в полза на нейната неоспорима компетентност. Всяко правителство на демократична държава би трябвало да се гордее с подобно международно признание, но не и румънското, което от повече от две години води засилен антиевропейски курс и се опитва да изчисти имиджа на осъдени за корупция политици, симулирайки някаква нова съдебна реформа. Основните ползи от тези атаки срещу правовата държава ще обере осъденият за изборни измами лидер на управляващите в Румъния социалдемократи Ливиу Драгня.

Въпреки многократните предупреждения на Европейския парламент и Еврокомисията румънското националпопулистко правителство не спира да атакува съдебната система. Предвидено е например да се разшири контролът на правосъдното министерство над прокурорите. След "успешния" модел, по който бе отстранена Кьовеши, министърът на правосъдието Тоадер отново поиска и отзоваването на главния прокурор Аугустин Лазар. Видният юрист открито критикува оспорваната правосъдна реформа, поради което незабавно бе обвинен, че превишавал правата си и бе направен опит за отстраняването му.

Президентът Клаус Йоханис на няколко пъти изрази подкрепата си за главния прокурор, също както преди това и тази за Лаура Кьовеши, макар че във втория случай това не се оказа особено ефективно. Контролираният от управляващата партия Конституционен съд даде зелена светлина за отстраняването ѝ като ръководител на румънската антикорупционна агенция.

Букурещ срещу ЕС

 

Под ръководството на Кьовеши тази агенция постигна впечатляващи резултати. Пред съда бяха изправени над 70 политици от различни партии, сред които двама бивши премиери, десетина бивши или настоящи министри, 50 депутати и сенатори, както и много местни политици. Работата на Кьовеши беше високо оценена не само от президента Клаус Йоханис и опозицията, но и от румънското гражданско общество. Кьовеши получи подкрепа и от ЕС.

Румънската евродепутатка и бивша министърка на правосъдието Моника Маковей излезе с ясно становище по сегашния казус с Кьовеши и очевидния страх на румънското правителство от независимо правосъдие. Във фейсбук тя написа, че Кьовеши е номинирана за поста на европейски главен прокурор по съвсем ясни и обективни критерии, а ако министър Тоадер въпреки всичко блокира кандидатурата ѝ, би следвало да подаде оставка. Бившата министърка на правосъдието Маковей твърди още, че за тези си действия Тоадер би могъл да бъде обвинен в държавна измяна. Още този месец Европейският парламент и Европейският съвет ще трябва да гласуват по кандидатурите за европейски главен прокурор.

Най-късно на 1 март ще стане ясно кой ще оглави бъдещата европейска прокуратура.

* Дикефобия (от гръцкото Dikephobia) - болезнен страх от справедливост.

"Дойче веле"