Германският антикартелен регулатор нареди на Facebook да прекрати практиките си по събиране на данни на потребителите в страната, съобщи Ройтерс.

Решението е възможно благодарение на промени от 2017 г., които третират данните на потребителите като ценен ресурс, който онлайн компаниите могат да продават на рекламодателите. Тази практика тече от години, но след скандалите около Cambridge Analitica и другите пробиви на сигурност във Facebook законодателите се активизираха да измислят как да блокират практиките на компанията. Това им отне близо 3 години.

"В бъдеще, Facebook няма да може да принуждава потребителите си да дават на практика свободно събиране и свързване на данни извън Facebook към техния Facebook акаунт", обяснява Андреас Мунд, шеф на Федералното антикартелно бюро.

Това е насочено към споделянето на данни от други апликации, сред които са и чатът WhatsApp и социалната мрежа Instagram, също собственост на Зукърбърг. Социалната мрежа проследява действията дори на хора, които не са регистрирани, като например тези, които посещават сайтове, на които е интегриран скрипт за харесване и споделяне на страницата във Facebook.

"Федералното антикартелно бюро подценява силната конкуренция, която имаме в Германия, тълкува погрешно нашето спазване на GDPR и заплашва механизмите, които европейският закон дава за гарантиране на защита на данните в целия Европейски съюз", заявиха в изказване хората на Зукърбърг.

Най-голямата социална мрежа в света от години твърди, че има сериозна конкуренция на пазара, въпреки че нито един друг сайт от същия тип не може да се похвали дори с една четвърт от техните активни потребители - освен Instagram.

Решението още не е влязло в сила - Facebook имат месец да обжалват. След това обаче ги очаква солена глоба - до 10% от годишните им приходи.