Футболистът Емилиано Сала бе обявен за мъртъв рано тази сутрин - тялото в открития на дъното на Ламанша самолет е неговото, обяви британската полиция, цитирана от Би Би Си.

Вчера трупът бе изваден от останките на машината и предаден на съответните власти, а по-късно е идентифициран.

28-годишният аржентински нападател Емилиано Сала тъкмо бе преминал в уелския "Кардиф" от Висшата лига с трансфер от "Нант". Това стана официално на 19 януари (събота). Два дни по-късно - на 21-ви, той пътуваше с малък самолет "Пайпър Малибу" през Ламанша. Късно вечерта аеропланът изчезна от радарите малко след подаден сигнал за кацане на британска земя.

Официалната издирвателна мисия не доведе до нищо. В края на миналата седмица тя бе подновена на частни начала и още в първите часове хидролокатор на Службата за разследване на въздушните инциденти (AAIB) се натъкна на почти целия "Пайпър" на 63 метра дълбочина край остров Гърнси. Тогава бе обявено, че вътре име тяло.

Засега не е ясно дали ще продължи търсенето на пилота Дейвид Айбтсън. Изваждането на трупа на Сала се забави заради атмосферните условия в района.

"Кардиф" разпространи официално съобщение, в което изказва съболезнования на близките на Емилиано Сала, който не изигра и една минута за тима. Други клубове, бивши и настоящи футболисти постват в социалните мрежи черно-бели снимки на Сала и послания.

Междувременно клубовете вече започнаха да спорят за парите по трансфера. Според договора "Нант" трябва да получи 15 милиона паунда на вноски в продължение на три години. "Кардиф" твърди, че се бави с първата в очакване точно на тъжната вест от тази сутрин, за да може по законен път да търси възстановяване поне на част от сумата от застраховател.

Френският клуб се закани, че ще води дело във ФИФА, ако уелсците не спазват контракта.