Самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред X-ия конгрес на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

"Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната - това гарантира да не сме във втората скорост на Европа", каза Борисов.

И допълни:

"Вчера ЕК отчете, че България по финансови икономически параметри е в петицата на Европа. Всеки час трябва да използваме да повишаваме мощността на икономиката. Мисля, че тази година БВП ще мине 116 млрд.".

 

Премиерът заяви, че очаква приходите от борбата с контрабандата да се увеличат и догодина доходите да се повишат с още 10%.

"Трудно е, особено борбата с контрабандата. Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. За това трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределяме.За това трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме", обясни Борисов.

Той каза още, че д-р Константин Тренчев е "символ на демокрацията"

"Когато ние още марширувахме по плаца, той се бореше за демокрация и за това как трябва да изглежда икономиката. В това отношение мисля, че Димитър Манолов му е достоен наследник", каза още Борисов.

Гост на конгреса бе и президентът Румен Радев.

"Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят все по-динамично. Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива, отстъпват място пред икономическия патриотизъм. Но правата на трудещите се се нуждаят от защита във всяка епоха и във всеки социален и икономически модел", каза Радев.

И допълни:

"Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения. Точно заради това е и основното предизвикателство пред нас, европейците и българите, пред вас синдикалистите - да преоткрием силата на колективното солидарно действие, за да отстояваме правата на хората. Това изисква усилие. Това изисква принципни позиции и не на последно място дързост, защото в основата на синдикализма стои диалогът. Диалогът е ключът към успеха, но историята показва, особено на вашата организация, че всички значими социални права са отвоювани с борба", заяви Радев.