Иранците ще скандират "Смърт за Америка", докато Вашингтон продължава с враждебните си политики. Това заяви върховният водач на страната аятолах Хаменей, цитиран от Ройтерс.

"Докато Америка продължава със своята злонамереност, Иран няма да изостави "Смърт за Америка", заяви Хаменей пред Иранските въздушни сили, докато отбелязва 40-годишнината от ислямската революция в петък.

Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и отново наложи санкции срещу Техеран, което оказа сериозно въздействие върху икономиката на страната.

Хаменей подчерта, че фразата е насочена към президента Доналд Тръмп и лидерите на САЩ, а не срещу американския народ.

"Смърт за Америка" означава смърт за Тръмп, Джон Болтън (съветник на президента по национална сигурност) и Помпео (държавния секретар на САЩ). Означава смърт за американските управляващи", огласи аятолах Хаменей.

Европейските участнички в ядрения пакт полагат усилия да го спасят, но Хаменей заяви, че не може да им се вярва.

"Не бива да се вярва на европейците точно както не трябва да се вярва и на американците", сподели върховния водач."Не казвам, че не трябва да подписваме сделки с тях, но проблемът е в доверието", добави той.

Европейският съюз увеличи критиките си срещу програмата за балистични ракети на Техеран, но все още остава решен да съхрани на ядреното споразумение от 2015 г.