Сградата, която помогна на Доналд Тръмп да стане известен с първата си голяма сделка в Манхатън, е продадена на инвеститори, които планират да я разрушат, съобщи Асошиейтед прес.

Компанията за строеж и управление на имоти "Ти Еф Корнърстоун" (TF Cornerstone) посочи снощи, че тя и група, която управлява парите на милиардера Майкъл Дел, са се споразумели да купят "Гранд Хаят Ню Йорк" край централната нюйоркска гара "Гранд Сентръл" и да заменят сградата с кула със смесено предназначение, в която ще има офиси, търговски площи и по-малък хотел.

Тръмп си партнира с "Хаят корп." (Hyatt Corp.), за да купи тогавашния хотел "Комодор" в края на 70-те години - това е първата му стъпка в сектора на недвижимите имоти в Манхатън. Той ремонтира сградата, превръщайки я в лъскава стъклена кула, и използва този успех като трамплин към следващото си голямо начинание след няколко години - Тръмп тауър на Пето авеню.

Настоящият американски президент продаде дела си в "Гранд Хаят" през 1996 година.

Когато той сключва сделката да купи "Комодор" от фалиралата корпорация "Пен Сентръл" (Penn Central), самият град е на ръба на фалита и повечето инвеститори в имоти не са заинтересовани от сделката.

Както сам разказва, президентът на САЩ разбрал, че има нещо специално в "Комодор", след като се разходил в хотела една сутрин.

"Лобито беше запуснато, изглеждаше като хотел за временно настаняване на бездомни", пише той в "Изкуството на сделката".

След това обаче Тръмп забелязал, че улиците са "наводнени" от добре облечени пътници, пристигнали от Уестчестър и Кънектикът на "Гранд Сентръл" и метростанциите наблизо.

"Градът бе на ръба на фалита, но това, което видях аз, бе невероятното местоположение", отбелязва бизнесменът - днес държавен глава, в книгата.

За няколко години той преобразява "Комодор" и отваря хотела точно преди началото на бума от 80-те, като скоро успява да предлага стаи за 1000 долара на нощ.

Най-новата сделка предвижда сградата да включва новия "Гранд Хаят" с 500 стаи. Сегашният хотел има 1298 стаи.

Сделката трябва да бъде одобрена от местните и щатските власти.