Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на (Северна) Македония към НАТО. Новото име на балканската страна все още не е официализирано, но именно решаването на спора между Атина и Скопие за него позволи започването на процедурата за присъединяването на бившата югославска република към Алианса. А с вота днес и името следва да стане официално. 

Така Гърция става първата държава, която гласува "за" подписания на 6 февруари протокол между Скопие и Североатлантическия алианс. Гласуването в парламента мина с 153 гласа "за" и 140 "против". Следва процедура, според която Атина ще изпрати Вербална нота до Министерството на външните работи на Северна Македония. След това властите в Скопие ще известят ООН и всички държави, които са признали предишното им конституционно име, че новото конституционно име е Република Северна Македония.

Сега и останалите 28 държави в НАТО трябва да ратифицират документа, за да влезе той в сила. Очаква се България да направи това идната или по-следващата седцица, съобщи по-рано днес вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Българското правителство вече взе решение в подкрепа на присъединяването на Скопие към Алианса.

Дебатите в парламента на Гърция продължиха през целия ден днес. Против ратификацията бе консервативната опозиция. Лидерът й Кириакос Мицотакис заяви, че ратификацията се осъществява чрез процес, който „унижава“ парламентарните норми „по безпрецедентен начин“, като създава временни съюзи, използвайки вота на „някои желаещи депутати“.
Той заяви също, че неговата партия няма да се откаже от правото на вето за присъединяването на Скопие към ЕС, когато процесът и за това започне. Водачът на "Нова демокрация" отново происка и нови избори в Гърция заради разделението, породено от подписването на Договора от Преспа. 

Очаквайте подробности.