Руски правозащитници бият тревога по повод на два актуални случая на неправомерно задържане в Русия. Единият е от Ростов, а другият - от руския град Коломна. Представители на различни правозащитни организации смятат обвиненията за скалъпени.

"Нечовешко поведение"

И в двата случая задържаните са поставени под домашен арест.

Единият касае Анастасия Шевченко, координаторка на неправителствената организация "Отворена Русия", задържана по обвинение за членство в "нежелана организация". След като дъщеря ѝ се разболяла и била приета в болница със съмнение за бронхит, тя помолила да ѝ бъде разрешено да посети детето си в болницата. Но й отказали. Чак след като състоянието на пациентката се влошило и тя била преместена в интензивно отделение, властите ѝ позволили да я види, но вече било късно - момичето починало, преди майката да стигне до болницата. 

И след смъртта на дъщерята Анастасия Шевченко продължава да е под домашен арест.

"Не я пускат да излиза дори когато трябва да заведе другите си две деца на лекар", кава руската правозащитничка Зоя Светова. Тя обвинява държавата в нечовешко поведение.  

Заради протести срещу нелегално сметище

Подобен е случаят с природозащитника Вячеслав Йегоров, поставен под домашен арест в град Коломна. Бащата на три деца се е присъединил към група граждани, съпротивляващи се на изхвърлянето в техния град на боклуци от Москва, които всеки ден пристигат с камиони от руската столица. На пресконференция в Москва руската правозащитничка Ала Фролова разкритикува остро методите на руската тайна служба ФСБ, извършила преди няколко дни обиски в 15 жилища в Коломна между 5 и 6 часа сутринта.

"Служителите са конфискували не само компютри, твърди дискове, телефони и кредитни карти, а също и компютърни игри на децата", оплака се Фролова. 

Вячеслав Йегоров и Анастасия Шевченко са задържани и преследвани по политически причини, твърди Наталия Звягина от Амнести интернешънъл. А известният руски правозащитник Лев Пономарьов допълва, че хората в Коломна и на много други места в страната биват преследвани, въпреки че не са извършили нищо незаконно. Също и Пономарьов миналия декември прекара две седмици в затвора.

Двойният аршин на властите

Журналистът и правозащитник Игор Яковенко смята, че руската прокуратура мери с двоен аршин. В руската държавна телевизия редовно канят някакви хора, които разпалват омраза срещу съседна Украйна, с което "те нарушават руските закони", твърди той. Но властите в случая си затварят очите. В тази връзка правозащитникът предложи да бъде изготвен списък с имената на всички, които "служат на режима, погазвайки човешките права". Идеята на Яковенко е на един по-късен етап всички тези хора да отговарят за действията си пред международен съд.

"Силите за сигурност имат картбланш от Кремъл", казва Валери Боршчев от московската хелзинкска група. Той очаква в Русия скоро нова вълна от нарушения на човешките права. "Държавата не изпитва никакви притеснения от това, че преследва хора, които не са извършили нищо лошо", допълва Зоя Светова.

Всички правозащитници обаче са единодушни за едно: сегашните репресии в Русия напомнят много за преследването на правозащитници в Съветския съюз навремето. 

Дойче веле.