Българските и британските служби и полиция работят в пълен синхрон по версията за евентуална връзка между случая на отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. и пребиваването по същото време в България на руски гражданин на име Сергей  Вячеславович Федотов. Според британските власти той е третият заподозрян за отравянето с новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. 

Това се разбра след среща в Министерския съвет по покана на премиера Бойко Борисов с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, шефа на ДАНС Димтър Георгиев и още висши представители на правоохранителните органи в България.

В края на миналата седмица британски издания публикуваха разследвания, в които разказват за обстоятелството, че по времето, когато Гебрев е отровен през 2015 г., Федотов е бил на територията на България. Говори се за връзка между случилото се с българския бизнесмен, сина му и техен служител (и тримата са се почувствали изключително зле, б.р.) и помагача в отравянето на Сергей Скрипал. Според информацията към момента Федотов е заподозрян като съучастник на двамата руснаци от ГРУ, обвинени в покушението срещу семейство Скрипал.

Днес Цацаров потвърди, че въпросният руски гражданин е бил в България три пъти през 2015 г., както и че времето на едното посещение съвпада с времето, по което Гебрев и синът му влизат в болница след вечеря на 28 април 2015 г.

Това днес бе единствената потвърдена връзка между двата сюжета.

Пред медиите след срещата в Министерския съвет, поискана от Борисов, говориха Хопкинс, Цацаров, а съвсем малко - и Младен Маринов. Дипломатката обяви, че по случая се работи от месеци, българските и британските служби работят съвместно в координация с европейските ни партньори. И тази съвместна работа ще продължи.

"Тече разследване в момента, затова не можем да дадем подробности", обясни Хопкинс.

От изложението на Цацаров след това се разбра и откога точно тече новото разследване. 

Цацаров разказва: Разследването "Гебрев" е възобновено след неговото писмо

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви и кога е започнала съвместната работа с Великобритания по случая, разказа и каква е до момента съдбата на разследването от 2015 г. за отравянето на Гербев и сина му, което е било прекратено през 2016 г. и как през октомври 2018 г. е възобновено. Той на няколко пъти опроверга публикации от последните дни (без да цитира конкретни медии), че по разследването от 2015 г. българските служби не са свършили нищо и препрати тези версии "на съвестта на медиите и техните издатели".

Говори хронологично. От изложението се разбра, че възобновяването на досъдебното производство на случая "Гебрев" се случва, след като на 11 октомври 2018 г. самият бизнесмен праща писмо в прокуратурата, в което представя данни, свързани с историята с Федотов. Бизнесменът твърди, че има основание да смята, че е бил тровен по подобие на Скрипал с новичок, стана ясно от прочетеното от Цацаров изречение от писмото.

Гебрев през 2015-а - отравяне с инсектицид, не с химическо оръжие

Главният прокурор разказа случая от 2015 г. с Гебрев по дати - от вечерята му в ресторанта на голям столичен хотел с партньори от Полша до спирането на разследването през 2016 г. След като и Гербев, а след това и синът му и техен служител са приети в болница заради отравяне, разследването е поверено на СДВР и столичната прокуратура. Според заключенията от химическия анализ на проби от двамата пациенти, направени във Военномедицинската академия и лаборатории, те са отровени от инсектицид. В пробите са открити следи от хлорпирифос - вещество, което се използва срещу неприятели по селскостопанските култури. След претърсване и изследвания в домовете, офисите, автомобилите и т.н. на двамата пострадали следи от веществото се намират и в отработено кафе в дома на Гебрев, и в биологичен материал. Прави се анализ и в ресторанта, в който е вечерял бизнесменът, и на самата храна и е установено, че следи от инсектицида има и в руколата в салатата, която е консумирана. Цацаров дори обяви, че разследването е стигнало до конкретния земеделски производител, от който е била доставената в ресторанта салатата - опровергавайки, че нищо не е било свършено по разследването.

Въпросният хлорпирифос обаче, в тези количества, в които е в храната, не би могъл да предизвика тежките последствия при Гебрев. Собственикът на "Емко" е получил остра интоксикация с фосфоро-органични съединения, обяви главният прокурор.

Пред април 2016 г. разследването е спряно поради липса на открит извършител. 

Писмото на Гебрев от 2018 г. - нови данни

На 11 октомври 2018 г. до Цацаров е постъпило писмо на официална бланка на "Емко" от собственика Емилиян Гебрев, в което се иска възобновяване на разследването по неговия случай. В това писмо се говори и за връзката със случая в Солсбъри със Скрипал покрай пребиваването на руския гражданин Сергей Федотов в България (през 2015 г., когато се случва инцидентът с Гебрев и близките му, случаят "Скрипал" още те е съществувал, б.р.).

Цацаров сам изброи действията си след получаването на писмото - изискал разследването от 2015 г. и цялата документация, възобновил го, сключено е споразумение с ДАНС и МВР за съвместно разследване на случая, като до момента са направени 16 нови разпита на свидетели. Уведомени са службите във Великобритания незабавно, издава се европейска заповед за разследване.

При разпита на самия Гебрев от 16 октомври - тоест 5 дни след постъпване на писмото му в прокуратурата, бизнесменът за първи път съобщава на българските разследващи и още нещо: че през 2015 г. той чрез Военно-медицинската академия е поискал и са изпратени проби във Финландия за установяване на отровата, заради която постъпва в болница. 

Заключенията от финландския токсикологичен анализ от лабораторията "Верифин" са, че се потвърждава наличието на следи от фосфоро-органични съединения, които се съдържат в инсектициди. Лабораторията не могла да определи конкретния инсектицид, но не са открити следи от вещества, които са в листата по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, стана ясно от думите на главния прокурор.

Цацаров натърти, че за изследването на финландската лаборатория - платено и поръчано изцяло от Гебрев, българската прокуратура е научила едва през октомври, 2018 г. - когато той им казал.

Цялата документация по случая е предоставена на Великобритания и работата продължава.

Затова сега основният ни въпрос към британските партньори е бил: дали тези вещества отговарят или по някакъв начин могат да се свържат с веществото, известно като "Новичок" или близки до него вещества. Заповедта е изпратена през деккември 2018 г., във Великобритания.

"Досега се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби, предоставена им е цялата документация. По делото работи и български екип. Всякакви внушения за бездействие, меко казано, не отговарят на истината. Оставям ги на съвестта на написалите тези версии и техните издатели", обяви главният прокурор, казвайки, че обстоятелството за независимия анализ във Финландия на токсикологичните проби, платени от Гебрев, стават ясни на прокуратурата едва сега. Самите проби са били изпратени чрез Военномедицинската академия.

Сергей Федотов - три пъти в България

Сотир Цацаров потвърди данните от "втората сюжетна линия" по случая - а именно, че уличеният от Великобритания като участник в отравянето на Скрипал руснак Сергей Федотов е бил в България три пъти (другите двама изобщо не са влизали у нас за период от 10 години). 

Руснакът за първи път влиза у нас със самолет на 5 февруари през София и напуска на 22 февруари 2015 г. Следва второ посещение - Федотов пристига с полет до Бургас на 24 април 2015 г. и напуска страната на 28 април в 20,21 ч. отново със самолет (именно това е и посещението, съвпадащо с бизнес-вечерята на Гебрев, влошаването на състоянието му и постъпването му във ВМА, б.р.). Третата визита е в периода  23-29 май - мъжът пристига на летище София и излиза от България заедно с друг руски гражданин с автомобил в посока Сърбия. 

Цацаров обяви, че в момента тече разследване какъв е бил целият маршрут на Сергей Федотов в България и към момента "вече е събрана значителна по обем информация".

Ема Хопкинс влезе в Министерския съвет няколко минути преди 9 ч. в понеделник сутрин. Срещата с премиера Бойко Борисов бе по инициатива на българската страна и е в спешен порядък.

В края на миналата седмица излезе журналистическо разследване на британския сайт "Белингкат", в което се разказва как трети заподозрян за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри - руснак, наричан Сергей Федотов, е бил в България през 2015 г. Пътуването му съвпада по време със случая на отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Оръжейният търговец, собственик на "Емко" и претендиращ за собствеността на "Дунарит", тогава оцеля, но разследването за отравянето му така и не доведе до резултат. Лекарите в България не успяват да установят произхода на отровата.

Според разследването на "Белингкат" Федотов е летял на 24 април 2015 година до Бургас от Москва. Имал е билет за връщане една седмица по-късно - на 30 април, от София. Но не се е качил на самолета, а се е прибрал в руската столица от Истанбул, където си купил билет в последния момент на 28 април.  

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е бил хоспитализиран в София, припомня сайтът. По същото време неговият най-голям син и човек от фирмата му се разболели изведнъж. И тримата са били със симптоми на отравяне. Състоянието на Гебрев се влошило особено бързо и той изпаднал в кома. Докторите смятат, че отровата е била приета същия или най-късно предния ден. Те не са могли да идентифицират отровата, пише изданието.

"Белингкат" цитира в. "Капитал", който през 2015 г. пише, че Гебрев изпратил урина за изследване в две лаборатории в Хелзинки, които били специализирани за контрол над химическите оръжия. И те не могли да разпознаят отровата, но открили следи от органични фосфати и пестициди, които са стандартни за производство на химически отрови.

Месец след отравянето Емилиян Гебрев напуснал болницата. Няколко дни по-късно, разказал той пред "Белингкат", се почувствал отново зле и пак бил приет в болница.

Установено е, че по същото време Сергей Федотов отново е бил в България. С директен полет от Москва той каца в София на 24 май. Имал е билет за връщане на 28 май 2015 г. Но и този път не го е използвал, а на 30 май се е прибирал в Москва през Сърбия.

Случаят влиза в Народното събрание

В четвъртък тази седмица с информацията за участие на съучастник в отравянето на Скрипал в операция на българска територия срещу Гебрев ще бъде тема на заседанието на парламентарната комисия за контрол на специалните служби. Съобщението дойде от председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, макар той да не е част от комисията. Ще бъдат изслушани директорите на ДАНС, разузнаването, представители на правоохранителните органи. Ще се изследва докъде е стигнало разследването от 2015 г. и какви са наличните данни към момента. 

България и случаят "Скрипал"

България бе сред европейските държави, които не предприеха никакви действия срещу руски дипломати след покушението на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Отравянето с новичок предизвика международен скандал. В хода на разследването Великобритания обяви, че най-вероятно Русия стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с руския нервнопаралитичен агент новичок и че от събраните дотук данни не може да има друго обяснение.

Всички външни министри на другите страни от Европейския съюз застанаха единни до Великобритания и също обявиха, че най-вероятно Русия стои зад отравянето.

От самото начало Русия отказва да съдейства на разследването и контраатакува с обвинения за световна конспирация за злепоставяне на Москва.

Като демонстрация, че това е неприемливо поведение, Великобритания изгони 23-ма руски дипломати, а още 18 държави от ЕС изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. Това направиха още САЩ (с цели 60 изгонени), Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия. България не откликна с действия срещу Русия в знак на солидарност с Великобритания.