Стефан Тафров спечели вътрешните избори в "Движение Да, България" за водач на листата за евроизборите. Това съобщиха от формацията. Ето какво написа тази сутрин самият Тафров във фейсбук:

"Ето резултатите от изборите. Гласуваха 5898 души. Благодаря на всички, които ме номинираха, на всички, които взеха участие в изборите, на всички, които гласуваха за мен, на всички, които направиха електронните избори възможни, и на всички кандидати, които вместо опоненти бяха и ще си останат съмишленици, на всички, които ме подкрепиха публично и частно, на сестра ми и на племенницата ми, на хората, които ми отделиха време, за да разговарят с мен в София, Пловдив, Търново, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен. Daniel Nedelchev беше страхотен организатор, Иво Мирчев, Bozhidar Bozhanov - умът и плътта на този електронен шедьовър, Антоанета Цонева - стратегът на успеха, а Hristo Ivanov направи всичко по-горе изброено възможно с лидерството си. Благодаря, битката продължава."

ДСБ, която е коалиционен партньор на "Да, България" в "Демократична България", вече номинира за водач на листата Светослав Малинов. Все още не е ясно кой ще води листата на коалицията. Този въпрос обаче не е от съществено значение, тъй като евроизборите са единствените пропорционални избори у нас, при които има реален мажоритарен елемент. На евроизборите предпочитанията за съответния кандидат са валидни, ако техният брой е не по-малък от 5% от гласовете, подадени за кандидатската листа. 

На местните избори прагът за промени в листата за общински съветници е 7%. Такъв е прагът и на парламентарните избори. Според Изборния кодекс на тези два вота, когато избирателят не е отбелязал предпочитание (преференция) за кандидат в избраната от него кандидатска листа, то гласът му се зачита като предпочитание (преференция) за кандидата, посочен на първо място в листата. Така изместването на водача става практически невъзможно.

На последните европейски избори водач на листата на Реформаторския блок бе Меглена Кунева, а втори - Светослав Малинов. Малинов обаче измести Кунева чрез преференциален вот от първото място и стана евродепутат.

Самият Малинов сега поздрави Тафров във фейсбук.

 

"Днес съм залят с поздравления", каза Тафров пред бТВ.

Той допълни, че винаги ще има хора, които да не го одобряват. Между кандидатите обаче имало чудесна атмосфера/

"Дърпахме каруцата в една посока", заяви Тафров.

Той обясни, че това кой ще бъде водач на листата ще бъде решено между коалиционните партньори.

"Ние със Светльо бяхме един екип. Много хляб сме изяли заедно. Ние сме приятели, ние сме съммишленици. Отношенията ни са сърдечни", каза Тафров.

Но припомни, че при преференциалния вот на европейските избори няма значение кой ще води листата, защото първият може дабъде изпреварен.

"Това е най-демократично", убеден е Тафров.

Иво Мирчев, който бе част от екипа, организирал електронния вот заяви, че при него няма никакви опасности. Той обясни, че може да се гласува много пъти, но се зачита само последния вот. И ако шефът на дадено предприятие принуди работниците си да гласуват за някого, то те могат да гласуват за друг, когато се върнат у тях.

"Ако електронното гласуване можеше да се контролира толкова лесно ГЕРБ щяха да са го въвели. Но те не знаят как ще гласуват 1 млн. души извън България", каза Мирчев.