Гръцкият премиер Алексис Ципрас поддържа последователна политика, за да си осигури победа на предстоящите парламентарни избори, предаде Ройтерс. Той извади Атина от унизителния икономически спасителен план и разреши десетилетния спор със съседна Македония.

Но на този етап няма задоволяващ резултат. На изборите, които ще се проведат след осем месеца, партията му Сириза сериозно отстъпва според проучванията.

Ципрас бе избран през 2015 г. Тогава той обещаваше да поддържа твърда политика срещу желанията на заемодателите.

По-късно обаче се пречупи пред тяхната воля и се прероди в конформист. След години на икономическа криза много от гръцките гласоподаватели задлъжняха и почти един на всеки пет е безработен. 

Според източници, близки до премиера, неговата стратегия едва сега достига равнище, в което правителството ще може да постигне предизборните обещания и да поправи вредите от неизпълнената заявка за твърда позиция срещу ЕС. Планът му целял "честен растеж".

Кредиторите освободиха Гърция от спасителния план през август, като така я поставиха на пътя към абсолютната финансова независимост.

Оттогава Ципрас възприе по-сериозна фискална свобода, за да премахне по-нататъшното намаляване на пенсиите, данъците върху имуществото и корпоративните данъци и да облекчи някои вноски за социално осигуряване. Той повиши минималната заплата за първи път от десетилетие - с 11 процента.

Той също иска да разшири режима на намален данък върху добавената стойност за пет острова с огромни притоци на мигранти през последните години и да улесни хората при изплащането на просрочените си пенсионни фондове и банковите заеми, съобщиха правителствени служители.

Ципрас има за цел да наеме хиляди работници от публичния сектор до 2020 г., както и да извърши конституционни реформи, за да отдели официално Гръцката православна църква от държавата - действие, което е значимо за левите избиратели в страната. 

Премиерът ще се опита и да разшири западните гръцки морски граници до 12 мили от брега (от 6), за да тушира недоволството на националистите след преименуването на Македония.

По този начин ще може да се създаде изключителна икономическа зона между Гърция, Албания и Италия, макар че ще се разстроят отношенията с Турция.

Тънката линия

Според последните проучвания на "Метрон Аналисис" за вестника "То Вима", Сириза отстъпва с 12 процента на консервативната партия Нова Демокрация.

Нейният лидер Кириакос Митсотакис обещава да облекчи данъчните вноски на бизнеса и да стимулира инвестициите.

Правителството се опитва да намали преднината преди евроизборите през май, които ще са първият тест на Ципрас, след идването му на власт. Според анализаторите той може да предизвика предсрочни избори, ако преднината продължава да се увеличава, макар че премиерът многократно е отписвал това като възможност. 

"Ние искаме да...покажем, че Гърция се е върнала към нормалността", заяви представител на правителството. "Целта е да се намали преднината на евроизборите, за да се постигне победа на националния вот по-късно през годината", добави той.

Неговото правителство поддържа минимално мнозинство в парламента, като миналия месец удържа на вот на доверие с едина глас, благодарение на подкрепата на независими депутати. Това се случи, след като десен коалиционен партньор оттегли подкрепата си заради планираното гласуване за името на Македония. 

Преспанското споразумение се ползва със слаба подкрепа в Гърция, където десетки хиляди протестиращи осъдиха решението на Ципрас да позволи да се запази "Македония" в името на бившата югославска република.

Но успехът на сделката спечели симпатията на ЕС, който бе основният кредитор на Атина. Това отваря пътя за разговори за разширяването на Съюза на изток (с потенциалното присъединяване на Македония).

Лоша атмосфера

Представители на еврозоната отбелязват, че очакват Гръция да постигне фискалните си цели през тази година, но добавят, че прогресът на реформите е слаб.

Кабинетът на Ципрас го аплодира, когато миналата седмица той обяви повишаването на минималната заплата. Само няколко дни по-късно обаче приповдигнатото настроение бе охладено след среща с представители на еврозоната.

"Атмосферата...не бе много позитивна", заяви представител на еврозоната. "Гърция отстъпва обратно в много сфери. Всеобщото политическо усещане спрямо Ципрас и това, което той направи за Македония, е позитивно, но това няма общо с пазарите, не можеш да размениш едно нещо за друго", добави той.

Един представител на еврозоната заяви в доклад, че прогресът на реформите в Гърция "не изглежда добре".

Негативен доклад на ЕС може да притесни пазарите. Това ще дестабилизира една от основите на избирателната стратегия на Ципрас: необходимостта да успокои финансовите пазари. 

"Има тънка линия, която Гърция не бива да прекосява", заяви сътрудник на IMS Markit Economics Диего Искаро. "Пазарите разбират, че е предизборен период, но Атина трябва да си изгради репутацията на страна, която е преодоляла спасителния план и е готова за реформи", допълни той.