В Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Ярослав, Казан и в още няколко от големите руски градове в неделя имаше протести -  наречени Марш на гнева на майките.

Поддръжниците на "Открита Русия" излязоха по улиците в знак на протест срещу ареста на Анастасия Шевченко, чиято 17-годишна дъщеря Алина почина на 31 януари.

Ден преди смъртта си Алина влиза в реанимация с обструктивен бронхит. Там спират дишането и сърцето ѝ. Отначало съдът не разрешава на Шевченко да види дъщеря си, чак в късните часове на 30 януари тя успява да отиде в болницата. На сутринта Алина умира. До 8 вечерта на предния ден Анастасия Шевченко е разпитвана, пише Би Би Си - Русия.

Тази история предизвика протестите от неделя. В Москва и в Петербурт властите не дадоха разрешение да има шествия против ареста на Шевченко. В Екатеринбург и в Киров митингите са били разрешени.

В руската столица бяха задържани девет участници в протеста, в Петербург - седем. Според московската полиция в акцията са участвали 400 души, според радио "Свобода" са били няколкостотин.

Членът на федералния съвет на "Открита Русия" Анастасия Шевченко е под домашен арест от 23 януари. Тя е обвинена, че е участвала в дейностите на организация, която в Русия е обявена за нежелана - по-конкретно, че е участвала в събрания и митинги.

Делото срещу нея е първото по този член. Ако бъде призната за виновна, Шевченко може да бъде осъдена на шест години затвор.

Анастасия Шевченко е майка на три деца. Две от тях - 14-годишната Влада и 7-годишният Миша - живеят с нея, а 17-годишната Алина е била в заведение за деца с особености в развитието.

Законът за "нежеланите организации" беше приет през 2015 г., като първи в този черен списък бяха Националният фонд за подкрепа на демократите на САЩ, след това "Отворено общество" на Джордж Сорос.

През април 2017 г. в него влязоха две британски организации - "Отворена Русия" (Otkrytaya Rossia, OR)  и гражданското движение "Отворена Русия" (Open Russia Civic Movement), които са свързани с врага на Кремъл Михаил Ходорковски. 

Освен към случая на Шевченко, участниците в акцията в Петербург се опитаха да привлекат вниманието и към делата "Сеть" и "Новото величие".

11 младежи от Пенза и Петербург са обвинени в участие в терористичната организация "Сеть". Един от тях вече е осъден на три години и половина.

 

 

Според твърденията на ФСБ, приети и от съда, антифашистите планирали да сложат взрив по време на Световното първенство по футбол и по време на президентските избори през 2018 г.

Мнозинството от задържаните отначало правят самопризнания, но по-късно се отказват от тях и разказват за тормоз от страна на ФСБ. Някои даже казват, че са били измъчвани с електрошок.

Делото на участниците в "Новото величие" започва през март миналата година. 18-годината Анна Павликова, 19-годишната Мария Дубовик и още осем души бяха обвинени в създаването на екстремистко общество.

Според следствието те са се готвили да участват в "народни въстания, революционни действия, в сблъсъци с представители на действащия в Русия режим".