Британската министър-председателка Тереза Мей ще поиска днес от депутатите в парламента да й дадат още няколко седмици, за да опита да договори промяна на споразумението с ЕС за "Брекзит" и ще премести гласуването по този въпрос на 27 февруари. Това съобщиха в понеделник вечерта почти всички големи британски вестници, съобщава ТАСС.
Според информация на "Дейли телеграф" Мей ще заяви днес в Камарата на общините, че изключва възможността Великобритания да остане част от европейския митнически съюз след "развода" с ЕС. Именно това иска опозиционната Лейбъристка партия, за да подкрепи правителството. Според "Дейли телеграф" с това обещание Мей ще опита да успокои евроскептиците и по този начин да получи допълнително време за преговори с Брюксел.

Повторното гласуване по сделката с ЕС за Брекзит бе планирано за 14 февруари, но в. "Гардиън" пише, че Мей се надява да отсрочи вота за 27 февруари. Според изданието британската министър-председателка може да обещае на депутатите, че ще получат нова възможност да внесат поправки в закона за Брекзит, част от който се явява споразумението с ЕС.
Според "Файненшъл таймс" редица членове на британското правителство подозират Мей, че нарочно бави датата на гласуване в парламента. Според тях планът на премиерката е гласуването да се състои колкото се може по-близо до датата за "Брекзит" 29 март и по този начин депутатите да останат само с две възможности - да подкрепят споразумението в предложения му вид или да се готвят за твърд "Брекзит", тоест без сделка.

Всички издания обръщат внимание на факта, че позицията на Европейския съюз остава непроменена. Вестниците цитират изявлението на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който вчера отново заяви, че ЕС няма намерение отново да обсъжда условията по споразумението, постигнато миналата година.
Същевременно в. "Сън" пише, че според членове на кабинета Тереза Мей се готви да подаде оставка през лятото, за да може да влияе на избора на неин наследник, съобщава Ройтерс.
Този ход се разглежда и като план за спиране на нейния отдавнашен съперник Борис Джонсън, който иска съвсем различно търговско споразумение с ЕС с по-малко връзки с Брюксел, пише БТА.