Европейците все още не са разработили стратегия по новата отбранителна политика. А от гледна точка на експерти точно това е належащо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп сви военния защитен чадър в Европа, няма да има и възвръщане към обичайния световен ред, гарантиран от САЩ.

Тази картина е обрисувана в новия доклад на Мюнхенската конференция по сигурността, представен в понеделник от ръководителя на конференцията Волфганг Ишингер, пише "Ханделсблат".

“Изправени сме пред феномена на международен разпад на реда. Възниква въпросът: “Кой сега ще формира новия либерален ред?”, заяви Ишингер.

Участие в Мюнхенската конференция по сигурността, която се открива този петък, са обявили 35 държавни глави и 80 министри на външните работи и отбраната. Участие ще вземе и федералната канцлерка Ангела Меркел.

В световен мащаб това е най-големият дискусионен форум за външна и отбранителна политика.

“През този уикенд ще сме свидетели на най-мащабната конференция по сигурността за последните 55 години”, оповести Ишингер.

Преди началото на тридневната конференция организаторите обрисуваха мрачна картина:

САЩ при Доналд Тръмп насочват вниманието си към слагане на спирачка пред Китай в стремежа му да се превърне във велика сила – не само в търговията, а и геостратегически.

По своя воля Русия се е изолирала и използвала всяка празнина, която във военната област Тръмп предоставя на Путин, за да разшири зоната си на влияние, като например в Сирия. А след края на ядрения договор, забраняващ атомни ракети със среден и малък обсег, светът е изправен пред нов рунд при надпревара в ядреното въоръжаване.

Според доклада след разпада на световния ред на големите държави членки на ЕС Германия, Франция и Великобритания е отредена ролята да стабилизират териториите си и съседните им региони, ако се наложи и с военни средства. Но и две години след встъпването на Тръмп в длъжност те са далеч от тази цел.

“Надяваме се през тази година Европа да е в състояние да поеме тази важна роля”, казва Ишингер.

В доклада се стига до заключението, че Германия носи голяма вина за подобна стратегическа слабост. За Франция отбранителният съюз на Европа е средство за по-голяма военна мощ. Обратно - за Германия военното сътрудничество е средство за задълбочаване на интеграцията в Европа. Въпреки завишаването на бюджета за отбрана липсва достатъчно изразена политическа воля на Берлин да допусне Бундесверът (германската войска – б. р.) да се бие на страната на Франция.

Великобритания е с най-голяма военна мощ в Европа. Открит обаче остава въпросът дали след излизането си от Европейския съюз британците ще останат обвързани с европейските отбранителни стратегии.

"Старият световен ред е разрушен", казва Ишингер.

Според доклада по сигурността светът е станал по-опасен, тъй като не се задава нов ред. При такава обстановка лесно могат да ескалират конфликти, като търговските войни на Тръмп. Ето защо в доклада се правят паралели както с 30-те години на миналия век, така и с началото на ХХ век, когато европейците бяха въвлечени в Първата световна война.

Организаторите на Мюнхенската конференция по сигурността съзират опасност и при спадащото доверие на хората към правителствата. На въпрос на изследователския център PEW-Research Center на кой правителствен ръководител се доверяват при взимането на правилни решения, сред допитаните в Европа в дъното на таблицата е американският президент.

В Германия и Франция една трета до една четвърт от населението смятат, че президентът на Русия Владимир Путин и китайският държавен глава Си Цзинпин по-скоро взимат рационални решения. Едва 10 на сто твърдят това по адрес на Тръмп.

Понастоящем президентът на Франция Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел се радват на най-висока оценка от страна на населението в цял свят. Според експерти на Мюнхенската конференция подобно голямо доверие им вменява и голяма отговорност.

Чудесен сигнал е, че в Мюнхен пристига голяма делегация от САЩ, в която са включени републиканци и демократи, сподели Ишингер. Също така той се радвал, че и Китай ще е представен с голяма делегация.

Всяка година по време на Мюнхенската конференция по сигурността се отдава заслуженото на водещи политици в областта на сигурността, като им се връчва наградата “Евалд фон Клайст”. Тази година призът ще бъде връчен на гръцкия премиер Алексис Ципрас и на македонския правителствен ръководител Зоран Заев. На двамата им се удаде да разрешат десетилетния спор по името на Македония и така отвориха пътя за нейното приобщаване към НАТО.