Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. Върху качеството на съня се отразява и предпочитаната поза. За идеална отмора през нощта е най-добре да се спи по гръб, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на експерти от британската Национална здравна служба.

Според специалистите спането по гръб е най-добрата и здравословна опция за повечето хора. Въпросната поза осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба. 
Позата по гръб се препоръчва и за предпазване от гастроезофагеален рефлукс - връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода, но при условие, че човек използва възглавница за повдигане и поддържане на главата. 

Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея - частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища. 

При тази поза е възможно да се изостри хъркането, отбелязват специалистите. 

Въпреки ползите от спането по гръб, повечето хора предпочитат да спят в ембрионална поза. Ако човек държи да спи свит като зародиш, експертите съветват да изправя максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си, пише БТА.