Въпреки бурните дискусии, критики и приветствия, които изпълниха публичното пространство само за няколко дни, се оказа, че Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ) все още няма официална позиция по Националната стратегия за детето 2019-2030. Текстовете, които бяха представени на сайта БПЦ като официално становище на Св. Синод, са свалени, защото никога не е са били обсъждани между митрополитите и патриарх Неофит. Владиците ще се съберат в края на февруари и тогава ще вземат окончателна позиция за стратегията, научи Клуб Z. 

Оказа се, че становището е изработено по лична инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил, а автор на тезите в него са на богослова Десислава Панайотова.

"Аз проявих инициатива Св. Синод да не остане без становище, защото срокът за общественото обсъждане беше до 8 февруари. Имахме само четири дни всичко това да се подготви, да се прегледа, да се редактира, което е изключително малко време. Аз се радвам, че имаме такова становище, ние по-нататък ще го усъвършенстваме и Св. Синод, когато има заседание, окончателно ще реши точно неговия текст. Много хора ни благодариха, че сме защити децата на България. По-добре, че дадохме несъвсем съвършено становище, отколкото да не бяхме дали нищо", коментира пред Клуб Z митрополит Гавриил (позицията му, която беше качена и на сайта на Св. Синод, може да прочете в края на публикацията, бел. ред.)

Сред най-дискутираните текстове в предложеното становище бяха забраната на абортите - позиция, каквато БПЦ винаги е отстоявала, но и родителските методи на възпитание на децата. Появиха се тълкувания, според които едва ли не Църквата толерира "шамаренето", защото в оригиналния текст на становището се казваше следното:  

"Вие, децата, бъдете послушни на родителите си, в името на Господа, защото това е справедливо. "Почитай баща си и майка си" (това е първа заповед с обещание), "за да ти бъде добре, и да живееш дълго на земята". И вие, бащите, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне." (Послание на св. ап. Павел до ефесяни, 6:1-4) Този християнски подход векове наред е давал отлични плодове, които са предотвратявали разрастването на бездуховността, непослушанието, социалната деградация, разврата, насилието и разрушителните зависимости сред младите поколения" 

За защитеността на родителите и техните родителски права, колкото са защитени правата на детето, толкова трябва да бъдат защитени и правата на неговите родители. Родителският авторитет не следва да бъде занижаван в НСД`2019-2030 г. чрез изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата. Родителите не бива да бъдат лишавани от правото им да осигуряват и да избират вида детско възпитание и образование според своите морални, религиозни и педагогически убеждения."

Попитан кой е автор на текстовете в становището митрополит Гавриил обясни, че се е обърнал към няколко души, но се е отзовала само Десислава Панайотова.

"Бяхме ѝ казали да направи някои корекции, да го съкрати, да обърне внимание на последните три въпроса, но явно не го направи това нещо, може би не е имала време. Но с всичките си несъвършенства, това становище е написано добре. И фактът, че родителите ни благодарят за него, е добре", обясни владиката. 

Пред Клуб Z Десислава Панайотова заяви, че е по-важно да бъде редактирана стратегията, а не "нещата от кухнята". Попитана, защо е публикуван такъв важен документ на официалната страница на Св. Синод, бе да е бил обсъден от митрополитите и патриарха, Панайотова каза, че нито ръководи сайта, нито взима решения какво да се публикува на него. 

"Няма такива неща да се толерират шамари или насилие. Това са импровизации на медиите. Търси се сензация и не е за първи път", заяви Панайотова.

В работното становище, което беше свалено от сайта на Св. Синод се казва, че са против "механичното възприемане и прилагане на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт". В документа се настоява за цялостна редакция на Националната стратегия за детето, критикуват се "все по-либералните методи на „възпитание” и „образовнание". А в края на "становището" се припомня, че отхвърлянето от българското общество на Истанбулската конвенция е достатъчно знаков пример за това, че всяка национална стратегия трябва да се съобразява с нагласите на българския народ.

Становището на Св. Синод за националната стратегия на детето беше свалена от сайта на Св. Синод.

Каква е моята вина?

Около 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса.

Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст. Гл.секретар на Св. Синод еп. Герасим на 06.02. разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 08.02., а после то трябва да се доусъвършенства.

Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца.

Изявлeние на Ловчански митрополит Гавриил по повод Националната стратегия на детето