На 81 години почина Гордън Бенкс, вратарят, с който Англия спечели единствената си световна титла - през 1966 г. Определян е за един от най-добрите на своето време. Шест пъти печели наградата на ФИФА за №1 на своя пост за годината. Мачовете му с националната фланелка са 73 - огромно постижение за 60-те и 70-те години.

Бенкс води дълга битка с рака.

Гордън Бенкс е роден на 30 декември 1937 г. в Шефилд. Кариерата му преминава през "Честърфийлд", "Лестър", за който изиграва най-много мачове - 293, "Стоук Сити" (194) и американския "Форт Лодърдейл Страйкърс". Бил е също така преотстъпван за кратко в друг американски клуб, в Южна Афика и Ейре. Пред стадиона на "Стоук" има негова статуя.

Два пъти е печелил Купата на Лигата - с "Лестър" и "Стоук". В края на 1972 г. губи частично зрението на едното си око при автомобилна катастрофа. Така на 36 г. той спира с футбола, но през 1977 г. се завръща за кратко и облича екипите на щатски тим и на ирландския "Сейнт Патрик Атлетик" само за един двубой.

Бенкс има изумително спасяване при удар на Пеле на Световното в Мексико през 1970 г. (във видеото горе). Намесата му е една от емблематичните за вратар в историята на мондиалите, а британецът лично е поздравен от Краля.

Всички големи фигури в английския и световния футбол изказват съболезнования и почитат паметта на Бенкс, считан извън терена за джентълмен, скромен и тих човек.