Министър-преседателят Виктор Орбан има план за размножаване на унгарците. Обяви го в годишната си реч за състоянието на нацията в неделя.

Подобни идеи лансира лидерката на БСП Корнелия Нинова, обявявайки миналото лято т.нар. Визия за България на своята партия.

Орбан обяви правителствен план от седем точки, чиято централна мярка беше следната:

"Жените, които са родили и отгледали минимум четири деца, ще бъдат освободени от плащане на данък върху доходите на физическите лица до края на живота си."

"Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка", каза на партийна конференция през юли 2018 г. Нинова. "Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме - ще си внесем. Не - нямаме, ще си произведем - български кадри и работна ръка."

Тя не навлезе в подробности за това как "ще си произведем".

Орбан беше по-конкретен. Част от планираните му мерки предвиждат всяка жена на възраст под 40 години, която се омъжва за първи път, да има право на заем преференциални условия до 10 милиона форинта (близо 62 000 лева). След раждането на първото дете изплащането на заема се отсрочва с три години, а след раждането на второто се разсрочва за още три години и се отписва една трета от главницата. Ако жената роди трето дете, остатъкът от заема се опрощава. 

Другите мерки предвиждат финансови облекчения за младите семейства да купуват жилища и коли, за отглеждане на деца и за здравеопазване.  

В останалата част от речта си Орбан обилно се похвали с икономически успехи и обвини управляващите класи в ЕС в конспирация срещу Унгария. По думите му неин водач е финансистът и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, който "е назначил" холандския социалист Франс Тимерманс за първи зам.-председател на Европейската комисия, а той пък води "проимигрантската" битка в съюз с неправителствените организации срещу унгарците.

“Трябва да действаме сега. Трябва да отхвърлим финансистите, които се имат за полубогове; да отблъснем брюкселските бюрократи, представляващи техните интереси; да отхвърлим гражданските активисти, които се угояват от техните пари и които искат да ни казват как да живеем и с кого, как да говорим и как да си отглеждаме децата."

Ето какво каза Нинова през миналия юли за Орбан и клонящите към него лидери от т.нар. Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария):

“Ще кажа нещо, което го няма в материала и едва ли ще се хареса на мнозина, дори и в нашата партия, дори и в ПЕС, но го предлагам за дискусия - тема Вишеградска четворка. Сигурна съм, че ще има бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една-две години противниците ще се убедят, че съм права”, заяви Нинова... Кое е общото между тези държави, макар че и те имат много грешки, в ограничаване на права и свободи и не са идеални, но общото е, че икономиките им процъфтяват, че инвестициите им растат, че не са в демографска смърт, а народите им се увеличават и живеят все по-добре. (...) Някои ги обвиняват, че са популисти. Не, те са реалисти. Моля да обсъдим през следващите месеци какво от този тип политики в Европа може да бъде полезно за България.”