„Учебник по литература за VIII клас в САЩ - такова нещо няма. Сещате се, че пиша това във връзка с новината, че разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ е в американските учебници по литература и се изучава от американчетата в осми клас“, пише Веселина Седларска в статията си „Пръски от къртица“. - Новината, че всички осмокласници в САЩ учат разказ от Здравка Евтимова, не просто не е вярна, тя е невъзможна“, посочва Седларска и предполага, че „най-вероятно някъде са разглеждали този разказ".

„Кръв от къртица“ (на английски „Blood“) е част от сборника „Нова внезапна проза“ от 2007 г., в който редакторите Робърт Шапард и Джеймс Томас са събрали 80 къси разказа под 2000 думи от цял свят - и този сборник вероятно е използван като помагало за часовете по литература в някои училища в Америка, отбелязва Веселина Седларска.

И ние в „Площад Славейков“, също като г-жа Седларска, се опитахме да открием в интернет американския учебник по литература за 8. клас с разказа на българската писателка - но без успех. Затова потърсихме самата Здравка Евтимова, която се срещна с нас и ни представи договора си с „Houghton Mifflin Harcourt” за учебника, издаден не 2007 г., а 2019-а. Показа ни и визуализация на изданието, изпратена ѝ от агенцията, с която е сключила договор.

Здравка Евтимова пожела лично да разпръсне съмненията около съществуването на учебника с нейния разказ. Направи го в писмо, което предлагаме на Вашето внимание.

„Уважаема редакция на „Площад Славейков”,

Пише Ви Здравка Евтимова във връзка с публикацията на статията „Пръски от къртица” от Весела Седларска.

Обръщам се към Вас, за да изразя благодарността си към госпожа Седларска, защото статията ѝ ми подсказа, че е необходимо да изясня фактите, свързани с разказа ми „Кръв от къртица“.

В САЩ разказът е публикуван за пръв път в литературното списание „Antioch Review” през 2003 г. под заглавие „Blood of a Mole“ („Кръв от къртица”).

През 2007 г. разказът е селектиран и включен в антологията от 60 разказа под 2000 думи, публикувани в „New Sudden Fiction“, W.W. Norton and Company, САЩ, със заглавие „Blood“ („Кръв”) с мое съгласие.

През ноември 2017 г. получих следния имейл от госпожа Шери Хосли, директор на Агенцията за придобиване на издателски права „Houghton Mifflin Harcourt”, САЩ:

„Nov 7, 2017 at 6:34 PM

Dear Ms Evtimova,

I am seeking permission on behalf of Houghton Mifflin Harcourt in the U.S. to use your short story „Blood“ in their upcoming literature program. Do you control the rights to this title? If so, I wanted to confirm your email before sending you our official request letter with the specifics regarding our project. If you do not control rights to this title, could you please refer me to your agent, or publisher who would control those rights?

Thank you for your assistance.

Best wishes,

Sherry Hoesly, Director“

В най-общи линии г-жа Хосли иска разрешението ми от името на Агенция „Houghton Mifflin Harcourt” да използва разказа „Кръв“ в предстоящата им литературна програма и се интересува дали притежавам правата върху разказа. Аз дадох такова разрешение, тъй като притежавам правата върху разказа си.

На 24 ноември 2017 г. подписах договор с агенция „Houghton Mifflin Harcourt”. Според условията на договора разказът влиза в учебника за преподаване на знания по литература в новата програма за обучение от януари 2019 г. В договора е посочен броят на хартиените копия, електронните копия, аудио копията, както и копията за ученици със специални образователни потребности на този учебник.

Според договора от януари 2019 г. учебникът се използва в САЩ от ученици от 8-ми клас с опция да бъде ползван и в други страни по света.

Копие предоставих на Вашата редакция „Площад Славейков”.

Към писмото си до Вас прилагам и съдържанието на учебника за даване на знания по литература, което получих като pdf файл от Агенция „Houghton Mifflin Harcourt”.

Още веднъж благодаря на госпожа Седларска, чието творчество харесвам и с радост чета.

От сърце ѝ пожелавам да бъде здрава, щастлива и успешна.

Здравка Евтимова, 12 февруари 2019 г.

Перник“

Визуализация на учебното издание с разказа на Здравка Евтимова. (кликнете върху снимката за по-голямо изображение)

"Площад Славейков"