Британските депутати ще бъдат изправени пред трудния избор между сделката на премиерката Мей за "Брекзит" или голямо удължаване за напускане на блока, което по програма трябва да се осъществи на 29 март.

Това каза Оливър Робинс, главният преговарящ за "Брекзит" от страна на Лондон, предаде Ройтерс. Тя цитира кореспондент на Ай Ти Ви, който дочул репликата на Робинс в хотелски бар в Брюксел.

"Трябва да ги накараме да вярват, че през седмицата, започваща в края на март... Удължаването е възможно, но ако те не гласуват за споразумението, тогава удължаването ще е много продължително", сподели Робинс в частен разговор в понеделник в хотелски бар.

По думи на кореспондента Робинс се надява, че страхът от удължаване на срока за напускане ще въздейства на депутатите и ще ги накара да си променят категорично изявеното мнение на предишното гласуване на сделката на Мей.

Министърът на "Брекзит" Стив Баркли отказа да коментира разговори, дочути в шумен бар, и подчерта, че позицията на правителството е, че Обединеното кралство ще напусне ЕС в срок и със сделка.

Отметките на Робинс подкопават сопата на Мей, която тя размахва пред парламента - напускането на Съюза без "Брекзит" и последиците от това върху единството на ОК, инвестициите в страната и хаоса при пристанищата.

Бившият лидер на Британската партия за независимостта Найджъл Фараж бе много по-критичен.

"Оли Робинс представлява петата колона на държавната служба в нашата страна. Той трябва да бъде незабавно уволнен заради комбинация от предателство и некомпетентност", заяви дългогодишният идеолог за напускането на ЕС.

Ройтерс припомни, че ако Мей не получи одобрението на Камарата на общините за сключената от нея сделка с ЕС, тя ще трябва да избира дали да поиска удължаване на крайния срок за раздялата с блока, или да тласне в хаос петата икономика в света чрез напускане без сделка.

Мей многократно е заявявала, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в срок със или без споразумение за условията на бъдещите отношения.