Европарламентът подкрепи увеличение с над 3 милиарда лева на финансирането за България от ЕС след 2020 г.

Новината съобщи в Страсбург евродепутатът Андрей Новаков от Комисията по регионално развитие, който е един от вносителите на законодателния доклад по въпроса.

Докладът бе подкрепен от 460 души, или 70 на сто от евродепутатите. Той предвижда увеличение от сегашните 14,6 милиарда лева до 18 млрд. за периода 2021-2027 г. Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. досега.

„Това бе моята цел като преговарящ за правилата, по които ще работят европейските фондове след по-малко от 2 години“, изтъкна Новаков.

Така България застава сред първите три държави с най-високо увеличение на кохезионния бюджет, при това при средно намаление от 11 на сто за ЕС.

„С решителното мнозинство днес ЕП дава мандат на мен и на колегата ми съдокладчик (германската депутатка Констанце Крел - б.р.) да започнем преговори със Съвета на ЕС. Първата среща е насрочена още за 19 февруари в Брюксел“, каза Новаков.

Преговорите ще продължат до средата на март. След това резултатите трябва да бъдат одобрени в пленарна зала.

Одобреният текст предвижда най-бедните региони в ЕС да съфинансират само 15 на сто от стойността на проектите. Еврокомисията бе предложила те да плащат 30 на сто. Но Новаков е доволен и от това.

Друго важно предложение в законодателния доклад, подкрепено от евродепутатите, е кохезионната политика да подпомогне борбата с демографската криза и бедността в най-засегнатите региони.

Според Новаков днес много успешно е била опровергана една вкоренила се и добила популярност фалшива новина - че европейското финансиране ще спре след 2020 г.

Европарламентът подкрепи и увеличаване от 41 милиарда на 46 милиарда евро на средствата от кохезионния фонд до 2027 г.