Светият синод все още няма становище за Националната стратегия за детето. Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие

Това каза патриарх Неофит след скандала около разпостранената позиция за абортите и възпитанието на деца чрез телесно наказание. След като няколко дни стратегията беше на сайта на синода, във вторник тя беше свалена, а след това беше обяснено, че това е било личен акт, но не и официално гласувано становище от синода.

Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че инициативата била негова, но самият текст бил написан от Десислава Панайотова. Как точно становището се оказа на официалния сайт на синода така и не става ясно.

"Засега нямаме становище, защото Светият синод не е разгледал този текст. Това е частно мнение", каза патриархът.

Неофит и 16 митрополити присъстваха на празничната света литургия в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна за 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

"Специално за възпитанието на децата, което се предлага за разглеждане и взимане на отношение - това ще стане малко по-късно, когато се развие този въпрос и се излезе със специално становище. Не е имало заседание на Светия синод, за да го обсъдим и да излезе официално.

Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие, каза патриархът, цитиран от "Фокус".