"Инвестбанк" е обект на проверка от ДАНС заради съмнения, че през банката са направени преводи на десетки милиони петродолари от Венецуела. Сумата е от порядъка от минимум 80 млн. долара според един източници, а според друг от порядъка на 140 млн. долара, съобщи „Капитал“, като се позова на свои източници.

Клуб Z потърси за коментар г-жа Петя Славова, председател на надзорния съвет и мажоритарен акционер в „Инвестбанк“ АД, но тя не вдига телефона си. 

По-рано през деня след среща с посланика на САЩ Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела са били получавани от български банкови сметки, като част от средствата от след това са били трансферирани в други страни.

Той не назова нито банката, нито кога и каква сума е минала през нея. И категорично заяви, че подозренията не са свързани с банката, но въпреки това върху нея се извършва проверка от страна на ДАНС при пълното съдействие на БНБ. 

Още във вторник службите със съдействието на БНБ са блокирали сметката, за да не потеглят пари в други посоки, което вече се е случило с част от тях, се казва в публикацията на „Капитал“. В момента ДАНС правят проверка в банката, но разследването няма да спре само с нея.

От брифинга сутринта, в която участва главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, беше съобщено, че титулярът на сметките е с българско и с още няколко гражданства. По думите на директора на ДАНС Димитър Георгиев, той живее в различни държави и в момента не пребивава на територията на България.

Сотир Цацаров уточни, че въпросното лице е адвокат и за целите на преводите е използвана именно негова доверителна сметка за клиенти.

"В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни", каза Цацаров.

Според него те са били с недействителни основания като финансиране на спортна федерация, купуване на храни и др.

От "Инвестбанк" са заявили пред „Капитал“, че спазват разпоредбите на действащото законодателство, като поясняват, че и адвокатите и адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари при управлението на клиентски доверителни специални сметки.

В друга публикация – на „Биволъ“, става дума за Цветан Цанев, когото разследване на сайта от 2015 г. свързва с "Инвестбанк" и по-конкретно с Димитрийка Андреева. Тя е член на надзорния съвет на банката и представител на миноритарния акционер - оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари.

Той влезе в банката през 2012 г., когато капиталовите й показатели падат под регулаторните изисквания. Срещу 50 млн. лв. чрез увеличение на капитала той придоби малко под 25%, а впоследствие делът му се покачи до над 30%.

Освен това сайтът "Бивол" твърди, че Цанев стои и зад опита да бъде обсебен либийския танкер БАДР.