Иля Бер, главен редактор на излъчваното по руския Първи канал телевизионно предаване „Кой иска да стане милионер?” (това е превод на оригиналното заглавие на британската тв игра, позната у нас като „Стани богат“ – бел. ред.) обвини участник в играта в измама, съобщава „Лента.ру“.

Според Бер, играчът Александър Друз (известен като един от най-опитните състезатели в подобни телевизионни викторини, с многобройни победи) поискал предварително да получи всички въпроси и отговори, за да спечели голямата награда на стойност 3 милиона рубли (малко под 80 хиляди лева). В замяна обещал да плати на Бер 1/3 от печалбата.

Според Бер, Друз се е свързал с него през ноември 2018 г. преди записа на телевизионното шоу. Той трябвало да участва в програмата заедно с друг познат участник в подобни състезания Виктор Сиднев. По-късно главният редактор на шоуто помолил Друз да се свържат в Skype и е записал исканията му с диктофон.

За да разобличи участника, Бер решил да го изиграе: привидно се съгласил да участва в измамата и му изпратил всички въпроси и отговорите им. Но малко преди началото на записа сътрудник в шоуто сменил всички въпроси след деветия – тези, чиито правилни отговори водели до най-високите печалби. Сиднев и Друз не могли да отговорят на тях и напуснали играта с по 200 хиляди рубли (малко над 5 260 лв.), спечелени от тях.

Друз разказва различна версия на случилото се. Според него самият Бер му е предложил сделка. От Първи канал обещават да проверят изявленията на главния редактор на шоуто.

Водещият Дмитрий Дибров подкрепи състезателя Друз – според него, а и според другия участник Виктор Сиднев, „той е последният човек, способен на такова мошеничество“. Друз е участвал многократно в играта и всеки път е достигал до много високо ниво, така че нямал нужда от подобна измама.

След като разказа своята версия в руската социална мрежа „LiveJournal“, главният редактор на „Кой иска да стане милионер“ представил своите доказателства в Комисията по етика (оглавявана от Друз) и в управлението на Международната асоциация на клубовете „Какво? Къде? Кога?“ с искане играчът да бъде наказан за мошеничество.

Интересна подробност в спора е, че всеки от двамата взаимнообвиняващи се заяви, че няма намерение да съди другия за набеждаване.

Опити за измами в играта – обикновено от страна на състезателите – са се случвали и в британския оригинал, а и у нас. През 2014 г. „Господари на ефира“ засякоха доста подозрителни подсказващи покашляния от близки на играча, седнал срещу Ники Кънчев.

Филмът на Робърт Редфорд от 1994 г. „Телевизионно състезание“ разказва за истински случай на измама от страна на организаторите в подобна тв игра през 1958 г. в САЩ.

Площад Славейков