Институциите излязоха със спешни мерки, след като край Девня беше регистриран случай на Африканска чума по дивата свиня. Основната цел е заразата да не проникне сред домашните прасета в района, предава бТВ.

Властите ще препоръчат на всички частни собственици на прасета в Повеляново да ги заколят и да приберат месото във фризери.

Засилват се мерките за сигурност и в промишлените свинекомплекси, където ще бъдат извършвани изследвания за болестта на всеки 15 дни.

„Приканваме стопаните просто да не отглеждат прасета, защото близките една-две години тук ще са рискови и ще има доста възможности. Инфекцията е тук. Просто въпросът е по какъв начин, дали ще успеем да предотвратим внасянето на инфекцията в задните дворове от дивата природа”, каза Георги Чобанов, директор на дирекция в БАБХ.

Освен това ще бъдат обособени места за загробване на голям брой свине като авариен план, в случай че болестта проникне в тях.

„Не може да гарантираме 100%, че няма да се появяват и за в бъдеще нови случаи. И миналата година, като идвах тук, ви казах, че ни чака дълга и окопна война”, коментира Янко Иванов, заместник-министър на земеделието.