Президентът на БФС Борислав Михайлов даде интервю за YouTube канала на футболната ни централа - BFU TV. Той прави интересна равносметка за изминалата година от началото на четвъртия си мандат, начело на съюза, говори за конгреса на УЕФА в Рим, на който остана извън Изпълкома, за съвместната кандидатура на България, Румъния, Сърбия и Гърция за домакинство на Световно и две Европейски първенства.

Михайлов дава оценка за състоянието на българския футбол, за тв правата, формата на първенството в Първа лига, обвиненията, че БФС покровителства "Лудогорец" и т.н. Интервюто взема пресаташето на централата Христо Запрянов.

За балканската кандидатура

"Шансът са добър. Но най-вече шансът е огромен с тази кандидатура да подобрим съществуващата и да изградим нова инфраструктура у нас, а и в съседните държави, тъй като без такава няма как да кандидатстваш. Самата идея се роди на ниво министър-председатели и съм изключително щастлив, че премиерът Борисов има такова положително отношение към спорта. На 24-25-и ще имаме среща тук. Убеден съм, че България ще има нов национален стадион, но това също минава през общата кандидатура. Това остава за всички граждани и най-вече за децата", казва Борислав Михайлов.

За изборите за президент и изпълком на УЕФА през миналата седмица в Рим

"Според мен това е нарочна грешка. Нарочна грешка. Не мога да кажа кой я е направил, това естествено не е направено от администрацията на УЕФА, нито от президента на УЕФА, нито от никого. Просто две от федерациите... аз не мога да си представя, че това може да се случи в УЕФА, защото УЕФА е Европа... Ако говорим за другите конфедерации, вероятно някъде може да се случи. Да не знаеш, че вместо седем имена, отбелязваш осем. Тези две недействителни бюлетини в случая са в моя вреда, обаче и в двете са гласували за мен. Защото аз имах право да го видя. Значи аз реално имам 27 гласа, с които отивам на балотаж. Но той не се състоя. Така че - това е. Така е трябвало да стане. За осем години, вотът ми е стабилен. Никакви притеснения няма за България. Аз осем годин бях там като член на Изпълкома. Преди това съм бил в комисии вече близо 12 години. Познавам всичките президенти и хора от управата, познавам правилата.  Доброто сътрудничество на БФС както с УЕФА, така и с ФИФА по техните програми, ще продължи. Тепърва ще правим най-вече инфраструктурни проекти."

Нивото, тв правата, равносметката за една година

"Според мен сме на едно ниво с държавите от Централна и Източна Европа, с които традиционно се сравняваме. Ако говорим за разпределение на телевизионни права, ние сме по-напред от всички околни страни, като изключим три пъти по-голямата Румъния. Нашите клубове печелят повече от тв правата, отколкото в Хърватска, в Сърбия, Македония, Албания и прочие. Що се отнася до равносметката за първата година от четвъртия мандат, съм категоричен - федерацията става все по-стабилна финансово и организационно, в нея работят все повече млади хора, по мое мнение сме дори най-добрата спортна организация в България. Радвам се, че изпълняваме приетата "Визия за бъдещето" точно и навреме - защото онова, което беше представено на делегатите на конгреса преди една година, не бяха просто хубави картинки и анализи, а нещо, което реално се случва и ще се случва."

За формата на Първа лига, чужденците и кога ще се въведе ВАР

"Новият формат на Първа лига се оказа сполучлив, затова ще го продължим. Според мен в първенството ни се играе доста добър футбол. Колкото до бройката чужденци, ние като администратор на шампионата не можем да направим нищо, тъй като България е в Европейския съюз - и ако тези състезатели имат паспорти от ЕС, никой не може да ги спре да играят. Дори да са бразилци, те имат европейски паспорти. Българските вратари се броят на пръсти. Няма какво да направя. В този си вид Първа лига е по-атрактивна и интересна, като единственият детайл, който може би ще променим, касае изпадането в долната дивизия. Мислим го. Що се отнася до съдийските казуси, до една, максимум до две години, можем да въведем системата ВАР. Там обаче отново го има човешкия фактор, пак има съдии зад екраните, грешки стават. Но съм сигурен, че тези технологии ще имат успех в България. Става по-чисто за хората."

За критики към БФС

"Аз съм вече доста дълго време президент. Имам голям опит и имам самооценка. Дали ме обиждат, не съм много сигурен.  Това за "Лудогорец" не е истина - просто с игрите, с играчите, с бюджета си заслужено са шампиони седем години поред. ЦСКА... Аз съм помагал много на ЦСКА, въпреки че говорят срещу мен. И те го знаят много добре. Ръководството го знае много добре и много от феновете дори. Централата администрира първенството и помага на всички отбори еднакво. БФС и Боби Михайлов винаги ще бъдат необходимият грешник, в това изобщо не се съмнявам."

За преминаването на бившия заместник-изпълнителен директор Павел Колев в "Левски"

"Павел е преминал всички нива в йерархията на УЕФА и ФИФА, всички възможни образователни курсове и програми, за да достигне до най-високото ниво. Стараем се да действаме така и с останалите ни служители - да им даваме възможност да се усъвършенстват, като инвестициите в тях са както на Футболния съюз, така и на УЕФА. Част от работата на БФС е да развива кадрите си."

За националния отбор

"Феновете харесват сегашния национален отбор, защото футболистите показват характер, дисциплина и себераздаване. Публиката иска да вижда точно това, защото е наясно със смяната на поколения и липсата на големите имена като Стоичков, Балъков, Лечков и Костадинов. Отборът има характер, момчетата се раздават и това се харесва на хората. Ако има нещо, за което съжалявам в кариерата си на ръководител, то е фактът, че досега не сме се класирали на голямо първенство - но вярвам, че този път ще успеем. Иначе като активен футболист и вратар ми беше много по-лесно, но пък се гордея и с постиженията си извън терена и на настоящата позиция. Харесвам работата си, обичам футбола - и така ще бъде винаги", завършва Борислав Михайлов.