“Още, когато премиерът на Италия Матео Ренци отчаяно се бори за победа на референдума и беше заложил на карта поста си, той е сигурен, че едно негово събитие е минало добре. По-късно обаче e стъписан, узнавайки, че RT, руската телевизионна компания с тесни връзки в Кремъл, известна като Russia Today (Русия днес), изопачено е отразила мероприятието в подкрепа на Ренци, проведено на 29 октомври 2016 г., наричайки го “протест срещу италианския министър-председател в навечерието на референдума”, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Авторът на публикацията Джейсън Горвиц посочва подробности:

“Опонентите на Ренци бързо подхванаха съобщеното, масово го разпространиха в социалните медии и принудиха италианския премиер да изрази недоволството си лично пред Владимир Путин по телефон. Попитал го е: “Смятате ли за приемливо Russia Today често да използва заглавия, които не съответстват на действителността? Днес съобщават за някакви протести срещу мен и то когато площадите са пълни с мои подръжници, защитаващи реформите ни.”

След кратко мълчание Путин отговоря:

“Матео, знаете, че не зависи от мен какви ги вършат журналистите. Но ще се опитам и ще видя дали мога да Ви помогна.”

След два часа на сайта на Russia Today заглавието е променено.”

За случилото се Матео Ренци разкрива в новата си книга “Другият път – идеите на Италия за утрешния ден”, припомня “Ню Йорк таймс”. Според изданието това е свидетелство в полза на подозрението за руска намеса в американските избори, довели до влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.

“По същото време от кабинета на Ренци опровергаха, че правителството е изразило тревога на световни лидери по повод руско вмешателство в италианската политика. Руски държавни чиновници, както и Путин, впоследствие отрекоха каквато и да било намеса и изразиха увереност, че Русия може да си сътрудничи с всеки, поел кормилото на властта, отчитайки близките отношения между Италия и Русия”, се посочва в публикацията.

Според “Ню Йорк таймс” във вторник заместник-главната редакторка на Russia Today Анна Белкина е заявила, че дописката за Италия погрешно е била озаглавена поради “технически и производствени проблеми”. Белкина заявява, че в мига, когато редакторите забелязали грешката, тя е била отстранена без каквато и да било външна намеса.

“В книгата си, с откъси от която се запозна “Ню Йорк таймс” още преди публикуването й, Ренци дава ясно да се разбере, че не обвинява руски или други чужди сили във вмешателство и това да е станало причина, че не е успял да убеди болшинството от италианците да гласуват за исканите от него конституционни реформи”, се посочва в публикацията.

“Парадокс, но до телефонния разговор на Ренци с Путин тогавашният президент на САЩ Барак Обама отправяше упреци към италианския премиер, че не проявява достатъчна твърдост в отношенията с руския президент. Когато администрацията на Обама се стремеше за създаването на единен западен фронт с цел приемането на наказателни мерки в отношенията с Русия заради нарушаване на териториалната цялост на Украйна през 2014 г. (анексирането на Крим – б. р.), на среща в Уелс Обама изложи доводите си пред лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Твърди се, че Обама си е тръгнал от срещата с чувството, че Ренци проявява съгласие. Но когато се завръща във Вашингтон, е изумен, когато узнава, че Ренци е променил позицията си”, пише Джейсън Горвиц.

В заключение авторът на публикацията посочва:

“Според свидетелства на няколко бивши чиновници от администрацията на Обама и бивши техни италиански колеги, запознати с проведените разговори, Обама подложил на критика бившия кмет на Флоренция (от юни 2009 до поемането на премиерския пост през февруари 2014 г. Ренци е кмет на Флоренция – б. р.), заявявайки, че става дума за глобална политика с големи предизвикателства, а не за заседание на Градския съвет на Флоренция. След това Ренци не е смекчил позицията си, независимо от нарастващия натиск по повод санкциите. Въпреки това той печели уважението на Обама заради подкрепата си за либералните демократични ценности, но очевидно същевременно е предизвикал гнева на Путин".