„Да, трябва да се страхуваме след 2 август.“

Това бе отговорът на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на журналистически въпрос. Той участва в двудневна среща с колегите си от страните члеки на НАТО в Брюксел.

На 2 август изтича шестмесечният срок на предизвестието на САЩ за излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Като причина Вашингтон изтъкна факта, че Москва не спазва споразумението и вместо това разработва и разполага забранени от Договора ракети.

Темата за ракетите е била сред ключовите въпроси на срещата.

„Общото становище беше, че в оставащите 6 месеца трябва да се търси диалог с Русия с цел връщането ѝ към спазването на Договора. Имаше най-различни мнения и изказвания на министри на отбраната. Разбира се, това е проблем за цяла Европа. И ако ме питате дали трябва да се страхуваме – да, трябва. Защото това не е добър знак“, каза Каракачанов.

Но препоръката на повечето големи страни в НАТО е да се използват тези 6 месеца за търсене на активен диалог.

Много от министрите са заявили, че трябва да се подготвим за свят без ракетния договор. Но са изтъкнали, че става дума за конвенционални ракети, а не за ракети с ядрени заряди.

Каракачанов се надява, че България ще изпълни целта да харчи 2 на сто от своя БВП година или повече преди 2024 г., както е заявила в своя национален план, предоставен на НАТО.

Заедно с Каракачанов в Брюксел е и зам.-министърът на отбраната гн. Атанас Запрянов.

Те са имали кратка среща с временния шф на Пентагона Патрик Шанахан. Обсъдено било решението на българкия парламент за закупуването на американски изтребители F-16.

Имало е и среща с германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайн. Българската страна пожелала германските фирми, интересуващи се от модернизирането на армията ни с кораби и бронирани машини, да продължат да участват активно, тъй като процедурата е в ход.