Венецуелският президент Николас Мадуро покани специалния пратеник на САЩ Елиът Ейбрамс да дойде във Венецуела. Той направи това в интервю от вчера за Асошиейтед прес.
Макар и да разкритикува конфронтационната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп към социалистическото му правителство, Мадуро заяви, че се надява да се срещне с Тръмп, за да уредят безизходицата след признаването от Вашингтон на опонента му Хуан Гуайдо за законен лидер на Венецуела. Освен това Мадуро заяви, че венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса е имал конфиденциални срещи с Ейбрамс в Ню Йорк. Втората от тях по думите му се състояла четири дни след като Ейбрамс каза, че времето за диалог с правителството на Мадуро отдавна е отминало.
Мадуро добави, че няма да се откаже от властта, и определи стоящата на границата с Колумбия хуманитарна помощ от САЩ като просто "трохи" на фона на замразените от американското правителство активи на Венецуела за милиарди долари. 

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви снощи пред репортери, че Москва "е силно обезпокоена, че някои горещи глави може да обмислят военни действия срещу Венецуела", предаде Асошиейтед прес.
В изказването си Небензя определи подобен вариант като "много лош развой на събитията".
Той добави, че дори тези латиноамерикански страни, които подкрепят венецуелската опозиция, "са категорично против всякакви военни действия и интервенция във Венецуела".
Небензя заяви, че хуманитарната помощ за страдащите венецуелци, която се транспортира към границите на Венецуела, се използва "като средство в политическата игра". Той добави, че това е провокация, която може "да доведе до нещо много по-лошо".
Небензя каза, че социлистическото правителство на президента Николас Мадуро винаги може да се обърне за хуманитарна помощ към ООН, съобщи БТА.