Въпреки поредната забрана на столичния кмет Йорданка Фандъкова, призивите на антифашистки и правозащитни организации и тази събота (16 февруари) ще се проведе шествието с факли „Луковмарш“. От МВР съобщиха, че ще предприемат всички мерки да не се допуснат сблъсъци по улиците на София. Традиционно за шествието, на което се почита паметта на ген. Христо Луков, водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), пристигат националисти и от други европейски страни.

 

 

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен. В последните две години Столична община отказва на организаторите да проведат шествие с факли и паравоенни униформи, в които се обличат участниците в него.

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че е съгласувала само поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков, която се намира на ул. „Тракия“. Тя посочи, че и миналата година е издала подобна забрана за „Луковмарш“, която е била обжалвана и отменена от съда. И тази година се обжалва издадената забрана на Столична община.

Организаторите от Български национален съюз посочват на официалната си страница в интернет, че то ще бъде под мотото „Не се гаси туй, що не гасне“, с начален час 17.30 пред пилоните на НДК. 

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че МВР няма да допусне нарушаване на обществения ред. В рамките на парламентарния контрол депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов попита министъра дали полицията ще профилира участници в шествието и дали няма да спре провеждането му.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той припомня, че организатор на това събитие е „Български национален съюз, който поддържа топли връзки с партия ВМРО (управлението на страната), както и с неонацисткото движение „Кръв и чест“. Както и това, че през годините посолствата на Русия, САЩ, Великобритания и Израел са излизали с позиции срещу „Луковмарш.

„МВР и СДВР ще предприеме всички необходими и адекватни мерки по недопускане извършването на противоправни деяния, съобразно десйвтащите в страната законодателство и нормативни актове.“, отговаря вътрешният министър. 

Миналата година общинските съветници на БСП и ВМРО в Столична община влязоха в спор до колко е допустимо провеждането на „Луковмарш“. Докато социалистите смятат, че инициативата реабилитра „кафявата чума“, от ВМРО са категорични, че всяка критика срещу ген. Христо Луков е „грозно и цинично ровене в костите на един достоен български офицер“. 

Във „Фейсбук“ вече се организира и контрашествие „Без нацисти по улиците ни!“/No Nazis on our streets!“, което ще се проведе няколко часа преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи до 17 ч.