Еврокомисията предоставя на България 16,7 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в градовете.

Това с казва в съобщение, разпространено от централата на ЕК в Брюксел. Проектът е в рамките на програмата LIFE за околната среда и действията в областта на климата.

Оттам отбелязват, че замърсяването на въздуха от домашното отопление и транспорта  нас е доста сериозен проблем. През 2016 г. близо 90 на сто от градското население е било изложено на високи нива на фин прах с размер PM10. Това е доста над средното ниво за ЕС.

Нивото на фин прах и бензопирен също така значително превишава максимално допустимите стойности в много големи и малки градове.

Проектът за България обединява 6 големи общини, където живее близо една трета от населението на страната. Това са София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.

Целта е те да бъдат в състояне да приложат програмите за подобряване качеството на въздуха в рамките на съответната европейска директива.

Предвижда се замърсяващото въздуха домашно отопление да бъде постепенно заменено. Трябва да бъдат изработени и национални препоръки за алтернативни форми на управление.

Общо Еврокомисията осигурява 116,1 милиона евро за последно одобрените интегрирани проекти, които ще бъдат финансирани по програма LIFE. Освен в България, финансирането ще подпомогне проекти в Австрия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения.