В Куба лозунгът на социалистическото правителство #YoVotoSi ("Гласувам с "Да""), насърчаващ да бъде подкрепена новата конституция на референдума на 24 февруари, е разпространен навсякъде - по автобусите, в супермаркетите, върти се непрекъснато по телевизията, пораждайки недоволство в социалните мрежи.

"До 15 дни ще сме одобрили конституцията, която изработихме заедно за доброто на всички. Куба ще бъде една по-хубава страна, повече в крак с времето. #YoVotoSi", написа в понеделник в Туитър президентът Мигел Диас-Канел.

"Защо тогава да свикваме референдум, друже?", отговори му незабавно интернет потребител.

Новата конституция, предназначена да замени основния закон на страната, действащ от 1976 г., беше обсъждана от населението в продължение на три месеца през 2018 г., след това в нея бяха внесени промени и в края на декември беше одобрена от парламента - нещо, което правителството определи като мащабно упражнение по демокрация.

Резултатът е текст, който признава пазара, частната собственост и чуждестранните инвестиции, без да се отказва от крайната цел - комунистическо общество.

Това беше необходимо за осигуряване на законова база за отварянето на кубинската икономика, започнало преди 10 години: 591 000 кубинци се трудят в частния сектор, което прави 13 процента от работещите.

За сметка на това определението за брака като съюз "между двама души", което проправяше пътя към признаване на еднополовите бракове, отпадна, тъй като повечето участници в дебатите са били против него, твърдят властите. 



"Да на Революцията"

Според официалните данни конституцията е приета през 1976 г. чрез референдум с огромното мнозинство от 97,7 процента от гласовете. През последните десетилетия обаче кубинското правителство често бе критикувано от международната общност за липсата на прозрачност в изборния процес.

По улиците на Хавана трудно може да се избегне кампанията в подкрепа на конституцията - това послание внушават светещите информационни табели на автобусите и големите пана по кръстовищата. То присъства на стикери по банкоматите, както и по витрините на супермаркетите.

Множество интервюирани от агенция "Франс прес" минувачи казват, че са били убедени от кампанията и вече са сигурни какво ще изберат на 24 февруари.

Да гласуваш с "Да" за конституцията, означава също, че "казваш "Да" и на Революцията, и на всичко, което ни засяга нас, кубинците", заявява 54-годишната лекарка Сара Мартинес Тамайо.

"Ако всички ние се чувстваме кубинци и ако работим за тази Революция, трябва да вървим напред и да отидем всички до урните, за да кажем "Да" на Куба", отбелязва 49-годишният терапевт Ариел Сумакеро.

Само че в случая "се използват държавни средства в подкрепа на една-единствена опция, а гражданите може да искат да гласуват с "Да" или "Не", отбелязва критично Норхес Родригес, координатор на блога Yucabyte.org, посветен на новите технологии.

"Това ме кара да се съмнявам в процеса", допълва той и изразява съжаление, че липсва "независим изборен орган", който "да провери крайния резултат" от референдума.

Блокирани есемеси

Както съобщи независимият блог 14ymedio, чрез единственият мобилен оператор "Етекса" е невъзможно да се изпрати есемес, съдържащ израза #YoVotoNo ("Гласувам с Не") или #YoNoVoto ("Не гласувам") - той така и не стига до получателя.

"Това е като да отидеш в "Копелия" (известен сладоледен салон в Хавана) и да можеш да избираш между ванилов и ванилов сладолед", подиграва се потребител в Туитър.

Значителната разлика в сравнение с 1976 г. обаче е, че днес кубинците имат достъп до интернет, а от декември миналата година в страната най-сетне има и 3G мрежа.

В профила в Туитър на кубинската организация за наблюдение на човешките права "Обсерваторио кубано де деречос уманос" е написано с големи букви на червен фон #YoVotoNo.

Приложен е и списък от десет причини да се гласува с "не", главно защото законът ти дава това право или за да изразиш несъгласие Кубинската комунистическа партия да продължава да бъде единствената политическа формация в страната.

В социалните мрежи има изобилие от фотомонтажи с билбордове на кампанията в подкрепа на конституцията, на които "Да" е превърнато в "Не".

Норхес Родригес смята, че правителствената кампания #YoVotoSi е отговор на кампанията #YoVotoNo в интернет.

"Правителството се безпокои от влиянието, което кампанията "против" може да окаже върху вота", докато то очаква хората да гласуват масово с "Да", както е обичайно открай време", казва той."Според мен обаче то трябва да разбере, че обществото се е променило, хората започват да мислят по-свободно, информират се по друг начин, гледат интернет", подчертава Родригес.

Анализът е на Кател Абивен за "Франс прес". Преводът е на БТА.