Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин посети и Българската народна банка (БНБ), където е провел разговор с управителя Димитър Радев. Основна тема е бил мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари, съобщиха от институцията.

"Посланикът изрази признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област. Двете страни се съгласиха, че ще продължат своето положително и конструктивно взаимодействие", се казва в краткото съобщение на пресцентъра на БНБ.

В сряда посланик Рубин проведе разговори с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев. А след това беше обявено, че милиони долари на  Държавната петролна компания на Венецуела са постъпили по сметки в българска банка, а в последствие сумите са трасферирани в други страни. Оказа се, че ден по-рано ДАНС и БНБ са започнали проверка в Инвестбанк.

В четвъртък от Инвестбанк съобщиха, че не са имали отношения с банки от Венецуела.

"Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC. Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина", се казваше в позицията на банката.