Лицето на Денис Никитин е обляно в кръв, на ринга нанася удари на противника си. Камера снима. Той непрестанно бие съперника си, докато и неговата устна е разбита.

В края на бързо обработеното триминутно видео двамата мъже с подути лица се прегръщат, Никитин удря с юмрук камерата. Не е ясно кой е спечелил, но всъщност е все едно. Става дума за кръв, пот и приятелство. Денис Никитин е в силата си.

Тренирани расисти

Видеото беше заснето миналия октомври в град Остриц, федерална провинция Саксония, при така наречената “Битка на Нибелунгите” – поредицата от мероприятия “Mixed Martial Arts” (MMA), организирана от неонацисти – кикбокс, карате, джудо. ММА обединява много техники, това е комбинация от различни стилове и най-твърдият боен спорт в света. И дясната сцена откри дисциплината в своя полза.

Напоследък никнат като гъби турнири, чествания и семинари, организирани от и за десни екстремисти. Появи се мрежа от тренирани расисти, хулигани и неонацисти, които са изключително добре подготвени за улични схватки, а междувременно влиянието им стигна до лидери на десни партии.

За централна фигура на мрежата е смятан мъжът от видеото – Денис Никитин, руски гражданин с разрешително за пребиваване в Германия, висок е 1,88 м, тежи 106 кг, истинска бойна машина. На видеото той е облечен с черна фланелка със символ, напомнящ пречупен кръст. Това е логото на “White Rex”, фирма за облекло, която Никитин основава още през 2008 г. Междувременно фирмата организира и подкрепя състезания по бойни изкуства в цяла Европа.

Основателят на “White Rex” Никитин значително допринася неонацистката спортна сцена да се превърне в професионална, твърдят от вътрешното министерство на федералната провинция Северен Рейн-Весфалия. Оттам уточняват:

“Не на последно място поради многобрйните му контакти с различни дясноекстремистки групировки, както и с хулиганската сцена, понастоящем той е окачествяван като един от най-влиятелните активисти.”

“Неговата реторика по оказване на съпротива и водене на гражданска война навежда на мисълта, че Никитин въодушевява десни екстремисти за проява на насилие и разпри с “враговете” и цели повишаване на готовността и способността за извършване на насилие”, се посочва още в становището на МВР на Северен Рейн-Вестфалия.

Никитин поддържа добри контакти с Торстен Хайзе и Томи Френк, двама водещи германски неонацисти. По време на организирания от Френк “Десен рокфестивал” през 2017 г. в Темар, Тюрингия, Никитин държа реч пред 6000 присътващи.

През изминалите години Никитин беше спонсор на чествания на бойни изкуства – многократно в Рим, също в Лион, Атина и по време на “Битката на Нибелунгите” в Остриц.

Марката “White Rex”

През годините с марката си “White Rex” Никитин, който говори перфектен немски, създаде свой космос, един вид десен свят. Облекло, турнири, храни за спортисти, фитнес студиа. Неонацистът иска да е навсякъде.

“Здачата ми е глобална, длъжен съм да покривам всички области от живота на модерния човек”, заяви Никитн през 2017 г. по време на интервю, което можеше да се прочете на украински сайт. На финала Никитин изрича: “Продължавайте да се развивате, имайте успех! Зиг хайл!”

Свободен, брутален, твърд националист – така с удоволствие се представя сред съмишлениците си Денис Никитин. Журналистическо разследване на “Шпигел” обаче разкри, че в биографията му има значителни противоречия. Те навеждат на мисълта за негова криминална дейност в Украйна, което свидетелства за това, колко е опасен извън ринга и уличните побоища.

Никитин не е истинското му име

Краен жилищен квартал в Кьолн. На партера на сив блок е апартаментът, където е адресната регистрация на неонациста. Тук роденият в Москва Никитин е прекарал юношеството си.

Първия си опит по насилие трупа в средата на 2000-те години сред хулиганската сцена на футболния отбор на Кьолн. По-късно в Москва става още по-брутален. Сега прекарва дълго време в Украйна, но непрестанно се появява в Германия.

Адресът в Кьолн е верен, но на звънеца е друго име. Руснакът, когото и най-верните му последователи познават единствено като Денис Никитин, всъщност се казва Денис Капустин. Това става ясно от поверителни документи на властите в Северен Рейн-Вестфалия (Кьолн се намира на територята на тази федерална провинция – б. р.) Документите бяха предоставени на “Шпигел”.

Не само името Никитин е фалшиво. По време на състезанието през октомври м. г. в Остриц той твърди, че е на 30 години. В действителност е с четири години по-възрастен. Куриозни са и причините, поради които е получил разрешително за пребиваване в Германия.

Според разследване на “Шпигел” за пръв път Капустин пристига от Русия в Германия през 2001 г. като еврейски бежанец. Заради еврейския си произход за германските власти семейство Капустин се явява като “особен случай”. Броени месеци след това Денис Капустин получава безсрочно разрешително за пребиваване в Германия.

Еврейски бежанец, който се превръща в най-влиятелния неонацист? Пред блока в Кьолн майката на Капустин не е многословна. Синът й се намирал в Украйна. На въпрос евреи ли са в семейството, отговорът е:

“Аз съм рускиня.”

Защо синът й използва фалшивото име Никитин? Без коментар. Майката само изрича:

“Имам проблеми със сина ми.”

Защо? Няма отговор. Жената затръшва вратата.

Контакти с руските тайни служби?

За германски контраразузнавачи има нещо съмнително в биографията на Капустин.

“Като се имат предвид честите му пътувания на изток и финансовите му възможности да организира събития в цяла Европа, най-вероятно Капустин е по-близо до държавни служби в Русия, отколкото ние в момента можем да докажем. Във всички случаи бие на очи”, казва викопоставен германски разузнавач.

Дали като подстрекател Денис Капустин е под влиянието на руските тайни служби? Според германски експерти по контраразузнаване засега това е само недоказана теза. Прави впечатление, че Капустин пребивава предимно в омразната на Русия Украйна. Германските служби за сигурност обаче не могат априори да изключат, че Кремъл би могъл да подкрепя екстремисти в Германия.

Според тях интересът на Путин за провеждане на кампании за дестабилизиране в Европа продължава да е голям.

Трябва да се добавят и съобщенията за контакти между московската хулиганска сцена, където Капустин дълго време е бил активен, и руската тайна служба ФСБ.

Денис Капустин отказа да разговаря с “Шпигел”. Адвокатът му заяви, че не е на разположение за въпроси.

Изглежда “Денис Никитин” е хибридна личност, съчетаваща факти, полуистини и лъжи. Сигурното е: чрез екстремистките си прояви той е обект на внимание не само на многобройни тайни служби. Също полиция и прокуратура редовно се задействат, за последно поради криминални гешефти в Източна Европа.

Така например през октомври м. г. силите за сигурност арестуваха Капустин в Украйна, броени дни преди неговата “Битка на Нибелунгите” в Остриц. По информация на “Шпигел” Капустин, който в интервюта се кълне, че проповядва аскетичен начин на живот, е бил заподозрян в производство на амфетамини. Според силите за сигурност освен това в Украйна е направил опит да се снабди с оръжия под формата на преработени сигнални  пистолети. Междувременно той отново е на свобода. Засега обаче неонацистът не може да пристигне в Германия. Украинските власти са му отнели задграничния паспорт.

Отдавна неонацистът не е пребивавал в жилището на родителите си в Кьолн. Може и да е поради факта, че кварталът не е света, който Капустин си представя. Там, както и в блока, където живеят родителите му, живеят и много семейства с турски имена. А само на километър разстояние е централата на германското контраразузнаване – Служба за защита на конституцията.