Лидерът на италианското антисистемно "Движение Пет звезди" и италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо каза, че то се е съюзило с четири чужди политически партии преди изборите за Европейски парламент през май, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Съюзниците на италианското движение са все антисистемни сили от Финландия, Гърция, Полша и Хърватия. Целта на съюза, представен от Ди Майо, е да сформира парламентарна коалиция в следващия ЕП, която да "има своята тежест във взимането на фундаментални решения в идните години".

В новия алианс влизат хърватското ляво популистко движение "Жива стена", малката Гръцка аграрно-животновъдна партия, дясната популистка сила от Полша "Кукиз 15", оглавявана от бившия рок музикант Павел Кукиз и подкрепящото свободния пазар финландско "Движение Сега".

Политическите групи в ЕП трябва да включват най-малко 25 депутати от 7 различни страни, което означава, че "Движение Пет звезди" има нуждата от сили от още две страни, за да постигне целта си. Ди Майо заяви, че се води диалог по въпроса.

"Искам да подчертая, че ние нямаме намерение да водим диалог с движението на "жълтите жилетки", което говори за гражданска война и за въоръжен бунт", подчерта Ди Майо.

Той уточни, че новата политическа група ще има "общ манифест, но всички партии, които са част от нея, ще има също и свои собствени програми". Ди Майо поясни, че общият манифест съдържа 10 точки и покани лидерите на останалите четири движения да дойдат в италианската столица.

"Искаме социалните права да дойдат отново на мода. Нашата цел е да подобрим живота на гражданите и да повярваме отново в европейската мечта", допълни той.

"Пет сили приеха амбициозното и сложно предизвикателство да създадат една нова група, която има нужда от седем членове. Ние имаме контакти с други сили, които бързо ще се присъединят към този проект", заяви Ди Майо.

Заради негова среща неотдавна с представители на "жълтите жилетки" във Франция Париж отзова за консултации посланика си в Рим. На срещата присъства радикалният представител на "жълтите жилетки" Кристоф Шалансон. Вчера италианската телевизия Ла Сетте излъчи кадри, в които Шалансон казва, че Франция "е на ръба на гражданската война" и че "паравоенни" са готови да атакуват правителството.

Вчера френското правителство обяви, че френският посланик в Рим ще се върне обратно там и така фактически ще се сложи край на дипломатическия спор с Италия.