Двамата гледат по съвършено различен начин на света: германската канцлерка Ангела Меркел и американският вицепрезидент Майк Пенс, които се срещнаха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Доналд Тръмп демонстративно стои настрана от тази най-важна международна конференция за сигурност и по този начин само подчертава своята позиция "America first". Меркел пък иска да спаси мултилатерализма, който обуславя света след края на Втората световна война и който, по ирония на съдбата, години наред бе налаган именно от САЩ.

Посланията на Ангела Меркел

И точно сега от Америка дойде една новина, засягаща Германия. Дали това беше случайност? Така Ангела Меркел успя да назове най-пресния пример за отказа на САЩ от сътрудничество със своите партньори: американското министерство на търговията очевидно е стигнало до заключението, че германските автомобили представляват заплаха, поради което президентът Тръмп може да наложи нови мита върху вноса.

Всъщност много от тези автомобили се произвеждат в дъщерните заводи на германските концерни в САЩ.

"Ако тези коли, които се произвеждат в Южна Каролина, изведнъж представляват заплаха за националната сигурност на САЩ, то това сериозно ни плаши", посочи шеговито канцлерката.

Въпреки някои иронични забележки, Ангела Меркел произнесе една много сериозна реч. И тя звучеше като завещание. Канцлерката обобщи всички големи теми и актуални проблеми на днешния свят. От разпадащите се държави, през световната търговия до миграцията, от Русия, през Иран до Китай. Нейното решаващо послание гласи: Структурите са поставени под натиск, но ние не бива просто да ги разрушаваме. Тя не го каза директно, но косвено обвини именно Америка на Тръмп за разрушаването на структурите. А второто голямо послание на Меркел изглежда така: Трябва да разговаряме дори и с особено трудните партньори. И това се отнася най-вече до Русия. От геостратегическа гледна точка, Европа "няма интерес да прекъсне всичките си отношения с Русия, въпреки всичките трудности". В тази връзка канцлерката още въднъж се застъпи за оспорвания газопровод "Северен поток-2", по който трябва да тече руски природен газ през Балтийско море до Германия.

"Тръмп направи Америка отново силна"

Тъкмо този проект обаче означава за Майк Пенс опасна зависимост от Русия.

"Ние не можем да гарантираме отбраната на Запада, когато нашите съюзници стават зависими от Изтока", заяви той.

Вицепрезидентът се представи изцяло като № 2 и в много от изреченията си споменаваше постоянно "ръководството на президента Тръмп". За разлика от Ангела Меркел, която се държа общо взето въздържано и дори призна някои грешки, Майк Пенс произнесе една похвална реч за постиженията на правителството на Доналд Тръмп във военно, политическо и икономическо отношение. Той говори за отново постигната сила на Америка и за борбата ѝ за свобода. Много често американският президент бил разбиран неправилно, заяви Пенс. Доналд Тръмп не искал да се отвръща от партньорите си. Той обаче изисквал нещо от тях. Но "когато сме силни и единни, можем да постигнем всичко", подчерта американският вицепрезидент.

Очевидно Тръмп и Пенс имат ясна представа за това, което трябва да сторят съюзниците. Те трябва да увеличат разходите за отбрана - особено Германия, която Пенс не спомена изрично. Трябва да се откажат и от ядреното споразумение с Иран, защото "Иран е най-големият поддръжник на държавния тероризъм в света" и искал нов Холокост. Освен това съюзниците трябва да се откажат от "Северен поток-2" и да купуват американски втечнен газ. И не на последно място - те трябва да признаят задружно самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

Все по-самоуверена Меркел

Меркел и Пенс имат различен поглед върху света. Поглед, който се обуславя от техните държави. От едната страна е правителствената ръководителка на подчертано цивилна средна сила, която разчита на уравновесяването на интересите. А от другата страна е вторият висш представител на една голяма военна и политическа сила, която се опитва да защити позициите си срещу старите врагове като Русия и новите парвенюта като Китай. Една сила, която обича да се вслушват в нея. Патос за свобода и сила при Майк Пенс. И внимателно посредничество при Меркел.

Ангела Меркел е станала по-уверена в себе си. В заключение тя цитира републиканеца Линдзи Граам, който не успя да се пребори срещу Тръмп на вътрешнопартийните избори. "Мултилатерализмът може и да е сложно нещо, но е по-добър от това да си седиш сам у дома". Сигурно Пенс и Тръмп са се ядосали, че германската канцлерка цитира точно политик от Републиканската партия.

Дойче веле.