Между убийството на преференцията и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС може да се сложи знак за равенство. И в двата случая става въпрос за приемане на искания на ДПС, и в двата случая партийните лидери плашеха, че ако това не се случи, правителството пада. В отговор на последните изменения на Изборния кодекс "Демократична България" започва днес преговори с ДБГ и СДС за общо явяване на вота за Европейски парламент.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ). 

"Никой повече няма илюзии за това - ГЕРБ и ДПС се събраха, решиха да се вземат тези решения. Защо - не мога да ви кажа. ДПС постигна всичките си намерения", заяви Малинов.

И направи паралел:

"Приеха се най-опасните искания, най-лошите. И най-обидното за интелигентните избиратели е за преференцията. Най-грозното признание на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е, че ДПС крепи коалицията. Това е фраза, произнесена от Сергей Станишев към депутатите - ако не изберем Пеевски, пада правителството. А сега: ако не премахнем преференцията, пада правителството."

Малинов визира признанието на Цветанов от ден по-рано, че ГЕРБ е възприела предложението за обезсилване на преференциите в името на оцеляването на правителството. Така на практика Цветанов призна, че крехкото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се крепи на депутатите на Движението, които осигуряват кворума. Междувременно от БСП обявиха нов бойкот - народните й избраници няма да участват в заседанията на парламента.

"Пренареждането от листата е лишаване от власт на партиите. Избирателите с радост се възползваха от преференцията - повече от половината щяха да я използват на евроизборите. Няма особена логика от страна на ГЕРБ, но има от страна на ДПС. Така че няма значение оправданието на ГЕРБ, че голяма част от депутатите й са избрани с преференция. Това, че имаше подаръци за г-н Доган, се видя от всички, но сега се премина границата", посочи още евродепутатът.

Той открои още проблемни решения с измененията в ИК - това, че решенията на ЦИК след обжалване вече ще се вземат с обикновено мнозинство, а не с две трети, както бе досега. Както и това, че вече няма да могат да се обжалват пред ВАС всички решения на комисията. Така според Малинов управляващите се бетонирали в Централната избирателна комисия.

На финала Малинов обяви, че от днес "Демократична България" (ДБ) започва преговори с партиите от демократичната общност за общо явяване на евровота - с обща листа. Това решение е в отговор на измененията в ИК.

"От ДБ ще призовем за единно явяване на евроизборите към демократичната общност - единна листа. Водят се разговори с ДБГ и със СДС, и не само с тях. До края на деня ще отправим този призив за единна листа. Да я подредим заедно, а не да правим предварителни действия и да искаме от нас да ни подкрепят", заяви Малинов.

Малинов е фаворитът за водач на листата на ДСБ, а дипломатът Стефан Тафроф - на "Да, България".