Унищожаването на преференциалния вот на евроизборите стана в края на миналата седмица с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Още тогава се подразбра, че между двете партии е имало някакъв вид договорка. В дните след това обаче се разбра и как точно е протекъл пазарлъкът.

В събота пред Нова тв зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обясни, че денят е бил много тежък. Той припомни, че в началото нямало дори кворум, което наложило допълнителни консултации с "Обединени патриоти" и ДПС.

"Това бяха текстове, в които трябваше да се намери някакъв консенсус. За да продължи работата на Народното събрание, да продължи работата на 44-тото НС и, разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството."

Това призна Цветанов.

Днес също пред Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев даде повече информация. Според него думите, че от унищожаването на преференцията е зависела политическата стабилност, е "трактовка на Цветан Цветанов".

"Въпроси, които касаят правата на гражданите, са фундаментални за ДПС. По тези въпроси ние гласуваме така, както трябва да бъде правилно. По други въпроси подкрепяме добрите предложения на ГЕРБ, по трети въпроси сме против тях", заяви Цонев.

Той каза още, че по време на консултациите е имало разговор за уседналостта, която бе запазена, но основната тема са били не преференциите, а машинното гласуване. Цонев заяви, че ДПС иска изцяло въвеждане на машинното гласуване, за да се елиминират манипулациите на секционните комисии. Цонев отрече разговорите да са били задкулисни и припомни, че те са станали пред всички журналисти в парламента.

"Това управление никой не може да го стабилизира, дори и ДПС. То е нестабилно по своя генезис. Съставено от идейно нехомогенни и програмно несъвместими партии. Оценката му (на Цветанов - б.р.), че такива актове стабилизират управлението, са грешни", заяви Цонев.

Той обаче потвърди тезата на ДПС, че няма смисъл от предсрочни избори, докато "моделът на аритметичните мнозинства" не се смени с "модел на програмни мнозинства". Програмно управление с ГЕРБ сега не стояло на дневен ред.

Цонев заяви, че ДПС е очаквало подобна реакция заради промените в преференциалното гласуване. Той обаче допълни, че в Движението не са очаквали абсолютната нечувствителност на обществото за уседналостта, която според него лишава 2 млн. български граждани извън ЕС от правото на глас. Според Цонев преференциите не се махат, а стават по-справедливи.

"За нас преференцията не действа мажоритарно. Знаете ли колко са избраните с преференция в този парламент? 41. Погледнали ли сте колко от тях са се изказвали, били са по личности от другите? Тази преференция действително ли създава възможност за избор на личности или за нерегламентирани изборни практики? Знаете ли колко от тези мажоритарно избрани въобще не са се изказвали от трибуната? Чували ли сте нещо за Ангел Исаев? Това е преференциално избран депутат от листата на ДПС. Качил се е върху подкрепата на ДПС, набрал си е няколко хиляди души симпатизанти. Той няма нито едно изказване от трибуната на парламента", каза Цонев.

Но пропусна да спомене, че въпросният Исаев, който бе изключен от парламентарната група на ДПС заради това, че се е възползвал от преференциите, в момента винаги гласува заедно с ГЕРБ. Така - случайно или не - чрез Исаев ДПС осигури още един твърд глас на мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", което е доста крехко и се състои от 122 депутати при необходими 121.

"Ако някой има качествата и иска да застане лице в лице с електората, не би трябвало да има проблем да набере 10 хил. души симпатизанти и да влезе в парламента. Представете си, че десните успеят да съберат 150 хил. и минат прага. 150 хил. ще дадат силата да се излъчи един депутат", даде пример Цонев.

И допълни, че петият в листата със 7500 преференциални гласа, "качен върху 150-те хиляди, които припознават бранда", ще се възползва.

"Партиите са политически брандове. Не можеш да продаваш в бутилка кока-кола лимонада", обобщи Цонев.