Големият разрив между европейците и САЩ, очертал се на ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен, и влиянието на тръмпизма върху геополитическите полюси са сред централните теми на американските всекидневници. Коментарът на в. "Ню Йорк таймс" е озаглавен "Разривът между Тръмп и Европа е открит и бурен". Изданието посочва, че европейските лидери отдавна са разтревожени, че думите на президента Тръмп и съобщенията му в Туитър могат да унищожат трансатлантическия съюз, който за 7 десетилетия стана по-силен. Те се уповаваха на надеждата, че тези връзки ще издържат на напрежението. Но през последните няколко дни на важната Мюнхенска конференция разривът между Европа и администрацията на Тръмп стана открит, бурен и конкретен, смятат дипломати и анализатори.

Германски представител каза, че вече никой не вярва, че Тръмп го е грижа за възгледите и интересите на съюзниците. 
Дипломати и служители по сигурността предупреждаваха, че най-непосредствената заплаха е тази, че сега от трансатлантическите пукнатини могат да се възползват Русия и Китай.
"Ню Йорк таймс" пише, че дори обикновено навъсеният руски външен министър Сергей Лавров, с радост е отбелязал напрежението, посочвайки, че евроатлантическите връзки са станали все "по-напрегнати". 
Европейците вече не вярват, че Вашингтон ще се промени, още повече, когато Тръмп вижда в традиционните си съюзници икономически съперници, а лидерството като диктат. Неговото отвращение от мултилатерализма и международното сътрудничество е предизвикателство за самата същност на Европа, а сътрудничеството трябва да е наред, за да оказва влияние в света, коментира американското издание. 
Но извън администрацията на Тръмп все повече европейци казват, че не смятат, че отношенията със САЩ някога ще бъдат същите. Дългогодишният анализатор на германско-американските отношения Карл Кайзер каза, че след две години управление на Тръмп мнозинството французи и германци имат по-голямо доверие на Русия и Китай, отколкото на САЩ.

Най-видимото отдръпване от Вашингтон дойде от канцлера Ангела Меркел, която изнесе необичайно пламенна реч, и от нейната министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. А вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който говори след Меркел в Мюнхен, се натъкна на гробовно мълчание, когато се опита да притисне съюзниците да се оттеглят от ядрената сделка за Иран. В изказването си Пенс похвали Тръмп и това, което нарече "възстановяване" на американското лидерство на Запада. Но европейците не бяха убедени, подчертава "Ню Йорк таймс".

"Много е странно да говориш за американско лидерство в алианса, когато точно Тръмп е този, който предизвика кризата", каза холандската евродепутатка Мариете Шааке.

"Европейците са затаили дъх и мислят, че може би остават още две години", каза Виктория Нюланд - бивш висш американски правителствен служител. "Същевременно, те не желаят да правят нищо, което допълнително да развали нещата, или да обиждат лично Тръмп и да рискуват да получат гневен отговор".
Все повече европейски гласове предупреждават, че настоящият трансатлантически раздор има по-дълбоки корени и връщане към миналото няма да има. 

Тръмп не е причината, той е симптом, каза Норберт Рьотген, председател на комисията по външна политика в германския парламент. Става дума за тектонични размествания в геополитиката, които доведоха до завръщането на съперничеството между великите сили, и до сили, центробежни от мултилатерализма.
В. "Вашингтон пост" посочва, че демократите от САЩ предлагат на европейските съюзници обещание за бъдеще в епохата след Тръмп, но не е ясно дали могат да го реализират. Джо Байдън, вероятен кандидат за президентския пост през 2020 г., беше аплодиран на форума, когато каза, че "и това ще мине" и "ние ще се върнем".
Но дори демократите да победят Тръмп догодина, американските съюзници казват, че ще е трудно щетите да бъдат поправени. Те посочват дългосрочни тенденции в САЩ, особено растящия скептицизъм към ангажименти в глобален мащаб, които подсказват, че ключови елементи на тръмпизма ще продължат да живеят, независимо колко дълго Тръмп ще е начело или кой ще го наследи.

"Залъгваме се, ако мислим, че Тръмп е просто временно отклонение", каза висш германски представител. "Тръмп е по-скоро симптом, отколкото причина", добави той.

Това гледище помага да се обясни дълбокото безпокойство на конференцията в Мюнхен, коментира "Вашингтон пост". За мнозина присъстващи рухването на либералния световен ред, така както беше изграден и поддържан от САЩ през последните 7 десетилетия, беше прието като даденост. Единственият въпрос е "Кой ще събере парчетата?". 

Миналата година лидерите от съюза сдържаха упреците си и като цяло се въздържаха от пряка критика срещу САЩ, а американски представители ги призоваваха да пренебрегнат туитовете на Тръмп и да се съсредоточат върху действията на неговата администрация, които описваха като съзвучни с тези на предшествениците му. Никой не направи подобно нещо тази година, обобщава "Вашингтон пост" и допълва, че американските представители и европейците почти не са си правели труда да прикрият взаимното си презрение. 

В. "Уолстрийт джърнъл" извежда в заглавие "Мюнхенската конференция накара разделенията в САЩ да изпъкнат " и посочва, че разделена Америка е била изложена на показ в Мюнхен, където републиканци и демократи са предложили конкуриращи се гледища за трансатлантическото партньорство. Това ще намери отражение в цял свят, пише вестникът.

БТА.