В България няма село Джон, но има село Тотлебен, както и Аксаков и Гурко (град Аксаково и град и село с името Гурково, б.р.). Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков на научна конференция, посветена на 140-ата годишнина от подписването на Константинополския мирен договор, в която участва и руският посланик у нас Анатолий Макаров.

В България този договор е известен като Цариградски, докато в Русия предпочитат да го наричат Константинополски. Той е подписан на 27 януари (8 февруари) 1879 г. и възстановява мирните отношения между Руската империя и Османската империя. С него се потвърджават условията на Санстефанския предварителен договор и измененията на Берлинския конгрес. Договорът натоварва Османската империя със задължението да плати военно обезщетение на Русия в размер над 802 милиона златни франка. Част от този дълг (125 милиона лв.) е опростена през април 1909 г. в замяна на съгласието на Турция да признае независимостта на България без териториални и финансови компенсации.

"Обсъждаме една от най-героичните битки за свобода. Битка, която е породена от стремежа на братския руски народ да освободи България. Битка, нямаща икономически интереси в основата й. Битка,след която Русия не продаде на България един трамвай. Битка, в която 140 хил. руски войни дадоха най-свидното си - живота. Битка, в която всъщност се видя кой къде е, защото британският премиер пише на кралицата дни преди Плевенската епопея, че ако Плевен падне, това ще е най-тежкият за Великобритания момент", каза Петков.

Президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов заяви, че не може в студената и в хибридната война първата жертва да бъде историята.

"Силна Европа и модерна европейска сигурност са невъзможни срещу Русия или без нея, апелът ми е дебатите за евровота да се използват и за това", заяви Първанов.

Той припомни, че Руската империя по това време не е била образец на демократичност, все пак е дала на България една то най-модерните европейски конституции.

"Българите са признателни на Русия, жалко е, че понякога се явяват политици, които създават друга среда", каза още Първанов.

Според него по време на Освобождението Русия е имала своите трудности в онзи период, но в името на идеала, заради чувството към българите и към славяните свободата е станала факт.

"Затова, откакто се знаем, Руско-Турската война от 1878 г. е освободителна. Тя е освободителна, скъпи приятели, не по силата на укази, постановления или други формални документи,  тя е освободителна в съзнанието на хората. Това са само щрихи, макар и немалобройни", заяви Първанов.