Григор Димитров вече е вън от топ 30 на световната ранглиста - от днес е под №31, а точките му са 1310. Спадът със седем места е заради неучастието на първата ни ракета на турнира в Ротердам. Той имаше да защитава финал през 2018-а (падна от Роджър Федерер), но не пътува за Ротердам поради травма в рамото.

Димитров ще пропусне и надпреварата в Акапулко, Мексико, в края на този месец. Очаква се да се появи на корта най-рано през март - за първите два "Мастърс"-а, в Индиън Уелс и Маями.

Втората ракета на България, Димитър Кузманов, вече е №335 - с четири позиции по-напред. В челото на ранглистата няма промени - води Новак Джокович, следван от Рафаел Надал, Александър Зверев, Хуан Мартин дел Потро, Кевин Андерсън и Кей Нишикори, който изпреварва Федерер (също не игра в Ротердам). Топ 10 допълват Доминик Тийм, Джон Иснър и Марин Чилич.

Междувременно титлата в холандския град спечели един от героите на "София оупън" - Гаел Монфис. Франзуцинът първо взе реванш от Данийл Медведев на полуфинала (2:1 сета), а след това надви Стан Вавринка на финала - 6:3, 1:6, 6:2. 

Медведев се придвижи с едно място в ранглистата и вече е 15-и. Монфис пък е 23-ти - бележи скок от десет позиции.

При жените №1 остава Наоми Осака. Най-напред от българките е Виктория Томова (№158).