ГЕРБ ще възстанови прага на преференциалното гласуване. Ще има и процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Двете решения бяха обявени на извънредно заседание на оперативното ръководство на ГЕРБ, свикано по спешност от премиера Бойко Борисов.

На пръв поглед този „обрат“ прилича на приказката, която сме слушали неведнъж за „добрия владетел“, който е готов по всяко време да спре някой спорен законопроект на парламентарната си група, да смени шефа на парламента, да размаха пръст на своя министър или да се обади лично на някой селски кмет. 

Едва ли обаче тази история ще звучи толкова омайно, след като се видя, че ГЕРБ имат един голям страх. И този страх не е общественото мнение, гласът на гражданите, избирателите, данъкоплатците, освикрването на опозицията или намеренията за протести. Страхът е от обвързването с една политическа сила, която от години управлява в сянка.

На извънредното заседание на партийния изпълком лидерът на ГЕРБ обясни възникналата ситуация около Изборния кодекс по начин, на който дори вече децата се смеят.

„Благодаря на г-н Марков (депутата Георги Марков), че ме информира навреме. Той е от гражданската квота, ходи по улицата и слуша общественото мнение“, разказа премиерът. 

Преди това той обвини опозицията в лъжи и манипулации. Нареди един до друг и БСП, които казаха, че напускат парламента в знак на протест, и обмудсмана Мая Манолова, която предупреди, че ще сезира Конституционния съд, и президента Румен Радев, който намекна за вето.

„Издебнат ме, когато съм в чужбина“, видя поредния заговор Бойко Борисов.

В интерес на истината обаче ГЕРБ никога не са се плашили от всички тези политически опоненти. Напротив, те винаги са ги използвали като политически обект, който им е помагал да се легитимират в публичното пространство. Дори БСП със своите 79 депутати да напуснат парламента, кворум в пленарната зала е осигурен. Нито решението на Конституционния съд, нито президентското вето могат да повлияят на управляващото мнозинство да направи това, което си е наумило. 

Това обаче, което обърна вертопоказателя на ГЕРБ, е пришиването им с ДПС. Признанията на Цветан Цветанов и Йордан Цонев, че двете формации са имали разбиране и съгласие да се промени прагът на преференции в името на стабилността на управлението, вдигнаха завесите на „задкулисието“.

„Това бяха текстове, в които трябваше да се намери някакъв консенсус. За да продължи работата на Народното събрание, да продължи работата на 44-тото НС и, разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството“, заяви преди няколко дни Цветанов.

Мръсните тайни на плаващите мнозинства, в които движението на Ахмед Доган е незаобиколим фактор, разкриха това, което мнозина виждат около приемането на парламентарното законодателство, раздаването на обществени поръчки, управлението на местно ниво.

Голяма част от избирателите на ГЕРБ гласуват за Бойко Борисов, за да „не се върнат комунистите на власт“ и защото, меко казано, не харесват ДПС. Борисов непрекъснато използва в политическия речник „тройната коалиция“, дава за пример правителството на „Орешарски“, Иван Костов, които са играли по един или друг начин с партията на Доган. Доскоро лидерът на ГЕРБ едва ли не с гордост отбелязваше, че само неговата партия не е била опетнена от коалиция с ДПС. А всъщност действителността показва друго. Схемите вървят на всички нива, а депутатът Делян Пеевски, дори и да не е шеф на ДАНС, продължава да е всевластен. В уж опозиция. А в реалната управляваща коалиция "Обединени патриоти" са обикновени статисти. Припознаят ли избирателите за легално обвързването на ГЕРБ с ДПС, изходът ще бъде лош за управляващите. Затова за ГЕРБ шубето от ДПС е голям страх.