Ако човек яде печени филийки, то той се подлага на по-голяма опасност, отколкото ако е на кръстовище с натоварено улично движение, твърдят учени. Те предупреждават, че ако все пак печени филийки ви се услаждат, то те трябва да са в тостера само до получаване на златист цвят. Ако са препечени до почерняване, те са крайно опасни за здравето, пише британският в. “Таймс”.

Изданието се позовава на научно изследване, проведено в едно от най-авторитетните висши учебни заведения в САЩ - Тексаския университет в Остин.

По време на експеримента е ползван традиционен тристаен апартамент. В него са били монтирани десетки датчици, отчитащи изменението на качеството на въздуха в помещенията по време на всекидневни занимания у дома, като готвене и чистене.

По думите на Марина Ванси, една от участничките в изследването и преподавателка в университет в Колорадо, учените са били шокирани от въздействието на тостера. Дори само при включването му във въздуха са започнали да се разпространяват токсични частици. Нагревателят в прибора започва да изгаря отлагания от предишни печения.

В съпровождащо видео, където се разказва за проведеното изследване, Ванси посочва:

“Слагате само филийка хляб в тостера и незабавно започват да се отделят различни вещества. Установихме етанол (етилов алкохол от дрожди– б. р.). Дори ако трохички от хляба са в допир с нагревателя на тостера, се вижда дим, а във въздуха се понасят много частици и той се замърсява. И то до такава степен, че е по-нездравословен от обичайния въздух на улицата.”

Наред с това при използване на почистващи препарати изследователите са установили много токсични частици и химически вещества във въздуха. Това се отнася особено до спрей за битови нужди, както и до често използваните освежители за въздух. Те се включват в електрически контакт и в помещението се разнасят аромати. Опасни замърсители са също свещите с аромат, както и печките на дърва, се посочва още в публикацията.

“Таймс” се позовава и на едно друго изследване, за резултатите от което е съобщило единствено специализираното академично издание “Atmosphere” (“Атмосфера”).

Учените са установили, че дори филийката да се пече умерено в тостер до получаване на златист цвят, концентрацията на частиците във въздуха нараства до 300 – 400 микрограма на кубически метър. Това далеч надхвърля нормата, зададена от Международната здравна организация – не повече от 25 микрограма фини части на кубически метър, наречени РМ2.5 или 50 микрограма на м3 по-груби частици (PM10).

Когато печената филийка се припича до почерняване, нивото на концентрацията на частиците достига до 3000-4000 микрограма на кубически метър. Това е до 150 пъти над лимита, определен от Международната здравна организация, се посочва в публикацията на в. "Таймс".